×
Vyhľadávanie v blogoch

Žiadna rastlina nebude prospievať bez kvalitného substrátu

Výberom správneho substrátu podporíme zdravie a krásu pestovaných rastlín. Podľa čoho vybrať vhodný substrát a ako sa vôbec orientovať v širokej ponuke? Nie je lepšie vyrobiť si vlastný substrát? Aký substrát je vhodný na predpestovanie sadeničiek?

Pri miešaní substrátu dodržujte správne pomery, je to dôležité – nie sú potrebné žiadne extra odmerky, objem jednotlivých zložiek môžeme odmerať napr. aj starou plechovkou. Špeciálne zloženie majú substráty na rozmnožovanie, alebo aj tzv. množiarenské substráty. Tie môžeme ešte rozdeliť na výsevné substráty a substráty pre vegetatívne rozmnožovanie odrezkami. Všeobecne sú tieto substráty ľahké a vzdušné, ale zároveň musia zadržovať vlahu a mali by obsahovať i dostatok živín, aby sa mohli semenáčiky dobre a rýchlo vyvíjať. Výsevný substrát môžeme namiešať napr. z rašeliny s kompostom a pieskom v pomere 2:1:2, rašelinu, kompost a perlit v pomere 1:1:1 alebo samotnú rašelinu s pieskom alebo perlitom v pomere 1:1 s prídavkom umelých hnojív. 

Príliš veľa živín nemajú obsahovať naopak substráty na rozmnožovanie odrezkami – substrát chudobný na živiny podporuje u zakoreňujúcich sa rastlín rýchlejší rozvoj koreňovej sústavy, vhodné sú napr. perlit či piesok s rašelinou 2:1, perlit alebo piesok, rašelina a ľahká záhradná zemina v pomere 2:2:1 či samotný hrubozrnný perlit alebo riečny piesok.

Univerzálny substrát

Do tzv. univerzálneho substrátu môžeme zasadiť také rastliny, pri ktorých nevieme, aké nároky na pestovanie majú. Má približne neutrálne pH, je vzdušný, udržuje dostatok vlahy a obsahuje dostatok živín aspoň na prvé jeden až dva mesiace po vysadení rastlín (potom možno začať prihnojovať). Ideálna je napr. zmes rovnakých dielov záhradnej zeminy, kompostu, rašeliny a piesku, či záhradná zemina, kompost, rašelina a hrubý perlit v pomere 2:2:1:1. V univerzálnom substráte prežije väčšina rastlín (pokiaľ nie sú vyslovene vápnomilné či kyslomilné). Rast, kvitnutie či úroda však u niektorých druhov nebudú tak uspokojivé, ako pri použití špeciálnych substrátov. Na kvalitu substrátu sú obzvlášť citlivé kvety pestované v nádobách.

Štítok: substrát, zloženie
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa