×
Vyhľadávanie v blogoch

Viete ako vyberať semená na výsevy a na čo si dať pri nákupe pozor?

Osivo je tovar ako každý iný. Jeho predaj je daný zákonom a vykonávacími vyhláškami. Je dané, aké kritériá musí osivo spĺňať a aké údaje musí obsahovať obal. Keď to skrátime, je dôležité vedieť, odkiaľ osivo pochádza a čo z neho vyrastie. Špecialitou sú morené semená, obaľované, na výsevných pásikoch

Čo by malo byť teda uvedené na obale?

Ak chýba názov a adresa dodávateľa (firmy), je to možno z dôvodu neserióznosti predajcu či dodávateľa. Ponúkané semená nemusia mať vydokladovaný pôvod a môžu byť na trhu tzv. „na čierno“. Taktiež hrozí, že zo semien vyrastie niečo úplne iné, než čakáme, prípadne vôbec nič a okrem toho si môžeme do záhrady zavliecť nejakú chorobu, napr. virózu. Podstatnými údajmi je aj druh, odroda a kategória – podľa označenia vieme, čo vlastne kupujeme, či zeleninu a kvety alebo niečo iné.

Na obale vždy hľadáme slovenský, prípadne latinský názov, napríklad mrkva obyčajná, lat. Daucus carota. Odroda nám potom naznačí, kedy môžeme očakávať zber, či to bude skorý, neskorý či poloneskorý. Môžeme voliť i podľa obľúbenej chuti, ktorá sa môže líšiť, podľa zaujímavých farieb, tvarov apod. Na balení musí byť uvedená aj hmotnosť v gramoch alebo počet semien (gramáž znamená čistú váhu semien). Prímes buriny by rozhodne nebola prínosom, preto semienka pred zabalením prechádzajú čističkou, aby v balení boli naozaj len tie, ktoré tam patria.

Test klíčivosti

Pred uvedením do predaja musia semená prejsť testom klíčivosti, ktorý zaručuje kvalitné osivo a klíčivosť v sezóne, pre ktorú sú semená určené. I tento údaj o trvanlivosti by mal byť deklarovaný na obale. Zvyčajne je uvedené: Spotrebujte do (s vyznačeným mesiacom a rokom). Na obale sú aj užitočné doplňujúce údaje ako napríklad stručné pestovateľské podmienky – kedy vysievať a kam, aká pôda je vhodná, či voliť slnečnú polohu či polotieň (niektoré firmy používajú slovné vyjadrenia, iné grafické symboly). Kvetinové semená navyše bývajú rozlíšené symbolom pre letničky, dvojročné a trvalky.

Špeciálne vlastnosti

Na obale si prípadne všimnete upozornenie na zvláštnu úpravu osiva – morenie, inkrustáciu a pod. Ak sú semená červené, zelené, modré a pod., ide o morené semená, chránené predovšetkým voči hubovým chorobám (druh moridla býva uvádzaný názvom moriaceho prípravku). Nemorené semená môžeme ošetriť i sami, napr. prírodnou cestou (máčaním v bylinkovom náleve). Značné časové úspory môžeme dosiahnuť výsevom obaľovaných semien, ktoré sú obalené hmotou uľahčujúcou klíčenie (tato úprava je častá hlavne pri jemných a drahých semenách, ako napríklad pri zeleri, majoráne, šaláte, petúniách či pri begóniách). Čas šetria i semená lepené na pásiku, kedy pásik so semenami jednoducho vložíme do ryhy, kde v rovnakej vzdialenosti vyklíčia (vyhneme sa tak pracnému pretrhávaniu, ktoré je tradične nutné u koreňových zelenínreďkoviek, a zároveň máme záruku, že zelenina bude rásť rovnomerne bez vzájomného vytláčania sa a dočkáme sa celkom dobrej úrody pri minimálnej starostlivosti).

Pri výbere dobre zvážte, ktoré odrody najviac vyhovujú vašim pestovateľským podmienkam a zo širokej ponuky semien vyberajte starostlivo. Tá trocha pozornosti a starostlivého výberu sa pri nákupe rozhodne oplatí.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa