×
Vyhľadávanie v blogoch

Vypestujte si vlastné elixíry zdravia

Podľa
Obľúbené

Niektoré znášajú i mrazy, iné sa pestujú v prenosných nádobách. Väčšina týchto rastlín pochádza z ázijských krajín - niet sa čo diviť, čínska medicína ich má overené tisíce rokov a v krajinách, kde sa užívajú, dosahujú ľudia vysoký vek.

Pupočník ázijský

Gotu kola (Centella asiatica) je popínavá trvalka, ktorá sa vyskytuje hlavne v Indii, na Srí Lanke, v Číne, ale aj v Austrálii alebo Južnej Afrike, je rozšírená i po celej juhovýchodnej Ázii.

Indická ajurvéda rozpoznala jej pozitívny vplyv na ľudský organizmus už pred niekoľko tisíc rokmi a od vtedy je Gotu kola jej významnou súčasťou, vo Vietname sa odvar užíval na liečbu senility, epilepsie a niektorých foriem hepatitídy.

V liečiteľstve sa používajú najčastejšie listy, ktorých tvar sa prispôsobuje oblastiam, v ktorých bylinka rastie – vo vode uvidíte listy široké a vejárovité, na suchu zasa malé a tenké.

Rastlina sa podieľa na činnosti centrálnej i periférnej nervovej sústavy ako tonikum a adaptogén. Zaraďuje sa do kategórie tzv. mozgových nutrientov, pretože významne prispieva k posilneniu pamäti a zlepšeniu koncentrácie.

Z účinných zložiek obsahuje hlavne tzv. triterpenické saponíny, konkrétne asiatikosidy. Podľa odborníkov zvyšujú tvorbu kolagénu v kostiach a chrupavkách a napomáhajú zlepšeniu periférneho krvného obehu.

Zdravotné účinky Gotu kola

Gotu kola posilňuje bunky v cievnych stenách, čím napomáha prietoku krvi – tieto vlastnosti z nej robia doplnok pri celkovej liečbe kŕčových žíl. Nakoľko podporuje zdravý vývoj spojivového tkaniva, môže hrať i pozitívnu rolu v liečbe popálenín, koloidných jaziev, vredov a rôznych rán, odporúča sa tiež pri lupienke a ekzémoch.

Pomáha zmierňovať bolesti hlavy, pomáha telu pri zvýšenej telesnej teplote, poruchách spánku, posilňovať pamäť, znižovať únavu a depresívne stavy.

Pupočník je ideálny ako pomoc pri hojení rán, proti reumatickým bolestiam, proti zadržovaniu vody v organizme, pri chrápaní, kašli a kožných ochoreniach. Gotu kola má tisícročnú povesť omladzujúceho prípravku, je kultovou bylinkou majstrov jogy a iných orientálnych umení.

Rastliny sa pestujú v záhradníckom substráte, najlepšie v kvetináči, ktorý je možno na zimu preniesť do miestnosti, pretože pupočník je tropická rastlina. Vyžaduje veľa svetla a vody (substrát udržujeme stále mierne vlhký).

Vyhovuje mu, keď ho každý deň mierne zvlhčujeme postrekovačom, lebo má rád i vyššiu vlhkosť vzduchu. Keď začnú teploty klesať pod 10 stupňov, je treba ho preniesť do miestnosti s dostatkom svetla, kde je zhruba 15 °C. V zimnom období ho zalievame len občas.

Angínovník čínsky

(Belamcanda chinensis) má podmanivé kvety rôznych farieb, ktoré kvitnú postupne a zdobia veľmi dlho naše záhrady. Domov má v trópoch Východnej Ázie. Listy sú mečovité, vejárovito rozložené a dlhé až 45 centimetrov. Kvety s oranžovými a červenými škvrnami (alebo aj v iných farbách, i len čisto žlté) sa tvoria od júna do septembra a po celé toto obdobie sa rozvíjajú postupne zdola nahor.

Celé súkvetie je z roka na rok bohatšie, plodmi sú tobolky so semenami, ktoré sú tiež liečivé. Angínovník sa u nás pestuje hlavne ako nenáročná izbová rastlina. Chránený pred mrazom prežije i vysadený v záhrade. Dariť sa mu bude na slnečnom a suchom stanovisku, chránenom pred letnou žiarou a pred mrazivými vetrami.

Ak pestujeme angínovník ako izbový kvet, postavíme ho do blízkosti okien, kam dopadá dostatok svetla, zasadíme do bežného substrátu pre izbové rastliny a primerane zavlažujeme. Od jari do jesene každých 14 dní hnojíme.

Belamcanda chinensis obsahuje glykozidy, flavonoidy, triesloviny, silice, saponíny a alkaloidy. Ako aj názov napovedá, lieči hlavne bolesti hrdla pri nachladení, angíny i zápaly dýchacích ciest a zahlienenie.

Zápaly liečia látky ectorigenín a ectoridín, glykozidy zasa dezinfikujú sliznice. Účinné látky získavame odlomením kúska listu, ktorý požujeme, nežujeme dlhšie ako pol minúty a zbytok nepožutých listov vypľujeme.

Dajte pozor: u citlivejších osôb alebo pri predávkovaní sa môže prejaviť alergická reakcia, ktorá sa môže prejaviť opuchom dýchacích ciest.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa