×
Vyhľadávanie v blogoch

Kapucínka, krásna letnička s jedlými kvetmi a antivirotickými účinkami

Má atraktívne kvety, ale určite by mohla patriť i medzi zeleninu – dajú sa konzumovať mladé listy, púčiky, kvety i plody, ktoré majú príjemne korenistú chuť pripomínajúcu žeruchu alebo reďkovku. Púčiky a nezrelé semená sa dajú nakladať do kyslého nálevu ako kapary. Za prírodné antibiotikum je považovaná tinktúra zo semien a púčikov.

Pestovanie

Kapucínka väčšia (Trapeoleum majus) je rýchlo rastúca letnička, ktorá vyrastie skutočne každému. Vyšľachtené sú i druhy vhodné na pestovanie v nádobách. Táto bylina, pôvodom juhoamerická, neznesie mráz. Patrí medzi najdlhšie kvitnúce letničky, začína kvitnúť v júni a pokračuje až do prvých mrazov. Popínavé, bujne rastúce odrody kapucínky sú vhodné na ploty, pergoly i na pokrytie prázdnych miest na záhone. Nízke druhy, rastúce v kompaktnej forme, sa výborne hodia do truhlíkov alebo do väčších nádob na balkóny a terasy. Kapucínka miluje slnečné a teplé stanovište a skôr chudobnejšie, vlhké, priepustné pôdy neprehnojené dusíkom. Jeho nadbytok totiž podporuje rast listov a obmedzuje kvitnutie.

Výsev

Semená vysievame na záhon v druhej polovici mája po troch zmrzlých, pretože kapucínka klíči pri teplotách nad 15 °C. Ďalšie semená, ktoré nám zabezpečia dlhšie kvitnutie, môžeme vysiať ešte začiatkom leta. Kapucínku môžeme vysádzať i z predpestovanej výsadby (semená vysievame v apríli). Semená vysievame najlepšie po 2–4 kusoch, do sponu 30 x 30 cm a do hĺbky asi 2 cm. Pozor – výsev nesmie nikdy vyschnúť, takže ho pravidelne zalievame. Semená vyklíčia do dvoch až troch týždňov. Kapucínka vysadená v blízkosti zeleninových záhonov a ovocných stromov pôsobí ako ochrankyňa, priťahuje vošky, húsenice a slimáky. Pomáha pri odpudzovaní plesní a chorôb tekvíc, cukietpatizónovzemiakovreďkoviekbrokolíckarfiolukapustykalerábov. Ovocné stromy chráni proti vlnatkám. V pôde rastlina odpudzuje hlísty a zabraňuje väčšiemu zaburineniu záhona.

Účinky

Kvety kapucínky podporujú chuť do jedla, pôsobia pozitívne na vylučovanie tráviacich štiav v ústach a v žalúdku. Vysoký obsah baktericídnych látok pomáha pri vnútorných infekciách, hlavne močových ciest a obličiek a zvyšuje celkovú obranyschopnosť organizmu. Od zloženia napr. listovej zeleniny sa  kapucínky obsahom bežných živín (bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny) v kvetoch príliš neodlišujú. Rastlina má silné fytoncídne účinky porovnateľné s cesnakom – pôsobí proti streptokokom a stafylokokom, výborne dezinfikuje pri bolestiach hrdla, pomáha pri zápaloch močového mechúra. Má antibiotické, antivirotické a antibakteriálne účinky. Pôsobí aj preventívne proti väčšine infekčných chorôb. Výťažky z kapucínky celkovo posilňujú organizmus.

Z kultivarov vhodných na pestovanie v nádobách vyberáme napr. kapucínku:
´Bijou Double´ – plnokvetý kultivar v zmesi farieb – červená, oranžová, žltá, výška 30 cm,
´Tom Pouce´ – zmes jednoducho kvitnúcich rastlín v pestrej palete farieb, kvety na dlhších stopkách vystupujú nad štítovité listy, vhodná je na záhonové výsadby, do okenných truhlíkov a nádob, výška 30 cm,
´Princess of India´ – dekoratívna odroda so šarlátovým kvetom a tmavozelenými listami s červenkastým odtieňom,
ďalej aj ´Empress of India´, ´Tip Top Gold´, ´Ebony and Ivory´, ´Alaska´, ´Tip Top Apricot´ atď.

Popínavá je napr. odroda ´Grande´ – odroda s veľkými jednoduchými kvetmi v žltých, oranžových a červených odtieňoch, dorastá do výšky 2 až 3 metre, zlatožltá ´Golden Emperor´, krémovo biela ´Milkmaid´, šarlátovo červená ´Scarlet Emperor´, oranžovo-červená ´Spitfire´, krémovo žltá ´Moonlight´ a bledočervená ´Vesuvius´.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa