×
Vyhľadávanie v blogoch

Dekoratívna môže byť aj zelenina, nielen kvety, skúste to s ňou!

V záhone nevynikne len ich farba, ale aj tvary, ktorých je vyšľachtených nespočetne veľa. A navyše zeleninu využijete ešte aj v kuchyni.

Dekoratívna zelenina

Záhony svojimi stonkami, či už bielymi, žltými, sýto zelenými, tmavo alebo svetločervenými, prefarbia rôzne odrody mangoldu. Môžete vyskúšať napríklad odrody 'White Silver', 'Rhubarb Chard' či 'Bright Yellow'. Jeho prednosťou je jednoduché pestovanie, zaujímavý vzhľad a môžeme ním nahradiť špenát.

Šľachtitelia chrlia každý rok nové a nové odrody paradajok. Majú rôzne farby, môžu sa líšiť veľkosťou plodov i chuťou. Mäsitéobrie alebo labužnícke cherry, červené, žlté, oranžové, zelené, pruhované alebo takmer čierne? Okrúhle, oválne aj hruškovité? Najlepšie sú samozrejme čerstvo odtrhnuté. Pestrý môže byť ako záhon, tak tanier.

Klasikou je okrasný kel, ten určite poznáte. Nahradí kvety a dá sa zohnať v mnohých variáciách. Je aj jedlý, ale chuťou ani veľkosťou úrody sa s tými klasickými nemôže porovnávať.

Pekná rastlina so zaujímavým vzhľadom podobným bodliaku, ktorá navyše dobre chutí, to je artičoka. Odrodu zoženiete ako zelenú, tak fialovú.

Fialový, zelený alebo klasický biely? Karfiol. Z bielych odrôd môžete skúsiť odrody 'Beta', 'Ingloory' alebo ' Brilant', hráškovo zelená je odroda 'Veronica F1' so zašpicatenými ružičkami alebo fialová 'Di Sicilla Violetta '.

Tri 'V' pre úspešné pestovanie: vzduch, voda a výživa.

S chilli papričkami tiež nič nepokazíte, ich plody sú veľmi dekoratívne a ponuka trhu je široká – chilli papričky sa líšia nielen svojou štipľavosťou, ale aj krásnymi farbami.

Farebne zaujímavé sú odrody patizónu, napr. 'Sunny Delig' so žltou šupkou alebo tmavozelená 'Greendisc F1'. V kuchyni majú široké uplatnenie.

Sú vyšľachtené odrody s guľovitými, pozdĺžne pretiahnutými alebo vajcovitými plodmi vo svetlofialovej alebo aj čisto bielej farbe. Klasický je podlhovastý, tmavofialovej farby – baklažán.

Lagenária popínavá liana s krásnymi bielymi kvetmi je aj výbornou zeleninou, plody sa však musia konzumovať mladé, tie staršie sú vhodné na rôzne dekorácie. Popínavou lianou je aj ačokča, ktorá sa často pestuje ako zaujímavá bujne rastúca letnička (vhodná je aj do nádob). Jej plody pripomínajú svetlozelené papričky, chuťou je niekde medzi uhorkou, paprikou a hráškom (je možné plniť ich ako papriky, alebo rôzne nakladať).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa