×
Vyhľadávanie v blogoch

Fikusy a sukulenty sú vhodné ako bonsaje celoročne pestované v byte

Fikusy a sukulenty sú vhodné ako bonsaje celoročne pestované v byte

Pestovanie

Ale nie u bonsajov pestovaných vonku. Sú i menej náročné na starostlivosť a väčšinou majú dobu vegetácie po celý rok. Nevýhodou však je, že pre tvorbu izbových bonsajov nie je tak široký výber druhov ako pre bonsaje pestované vonku. Toto obmedzenie cítia hlavne ľudia, ktorým sa páčia bonsaje z ihličnanov. Medzi „listnatými“ druhmi je výber väčší.

Ako bonsaje môžeme vytvarovať rôzne druhy, napríklad z rodu fikus (Ficus), karmona (Carmona), granátovník (Punica), muraja (Murraya), myrta (Myrtus) a ďalšie. Tvarovanie nebýva obmedzené a je možné z nich vypestovať bonsaje všetkých možných štýlov, tvarov a veľkostí, vo všetkých ohľadoch plne zrovnateľné s bonsajmi pestovaných vonku.

Medzi najobľúbenejšie a najľahsie pestovateľné izbové bonsaje patria fikusy, predovšetkým druh Ficus retusa (niekedy uvádzane pod menom F. microcarpa) a jeho skoré odrody (napr. F. R. ‘Kimmen‘, ‘Ginseng‘, ‘Nitida‘, ‘Panda‘), Ficus benjamina, Ficus neriifolia, Ficus natalensis a ďalšie druhy s drobnejšími listami.

A dôvody ich obľúbenosti? Sú dekoratívne, odolné a pomerne ľahko sa dajú množiť. Sú medzi nimi druhy, ktoré sa hodia ako do slnečných, teplých a suchých bytov, tak do tmavších a chladnejších miestností. Stačí vybrať ten správny druh a zaistiť rastline základnú starostlivosť.

"Pozor! Fikusy sú citlivé na trvalo mokrý substrát, v ktorom jej ľahko odhnívajú korene (naopak mierne sucho prežijú bez problémov) a prievan – reagujú žltnutím a zhodením časti alebo všetkých listov."

Bonsaje sukulentné tvoria medzi izbovými bonsajmi samostatnú skupinu. Nespornou výhodou je, že ako „normálny“ sukulent ľahko prežívajú dlhé obdobia sucha i menšie pestovateľské chyby a patria medzi najodolnejšie a na starostlivosť najmenej náročné bonsaje.

Naopak nevýhodou je obmedzená možnosť ich tvarovania – drátovanie a vyväzovanie je možné len u pomerne malého množstva druhov a väčšinou sa dajú tvarovať len zaštipovaním. Vhodnými rastlinami pre vypestovanie sú napríklad zástupcovia rodu Crasula, Aeonium, Kalanchoe, Bursera, Dorstenia a ďalších.

Týmto rastlinám vyhovuje slnečné stanovište, napr. na parapete okna. Cez leto im doprajeme pobyt na čerstvom vzduchu na svetlom až slnečnom mieste chraneným pred prudkými dažďami.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa