×
Vyhľadávanie v blogoch

Na jar spestria záhradky i menej nápadné cibuľoviny – kosatce, puškínie, modravky a iné

Pri predstave kvitnúcej jarnej záhrady vám napadnú len narcisy a tulipány? Predstavíme vám niekoľko cibuľovín, ktoré väčšinou rozkvitnú ešte pod poslednými zvyškami snehu, mráz a ani sneh im neublížia. Sú síce menej nápadné, než vyššie cibuľoviny, avšak veľmi atraktívne.

Jarné cibuľoviny

Kosatce

Ide o druh nízkych kosatcov Iris Pumila kvitnúcich na jar, ktoré môžeme vysadiť do skalky, suchého záhona, do popredia trvalkových skupín či do nádob. Dorastajú do výšky 20–30 cm. Kvety môžu byť biele, žlté, modré alebo modro–biele. Kvetenstvo sa objavuje v apríli až máji. Doprajeme im slnečné stanovište a priepustnú záhradnú pôdu.

Puškínie

Vyniknú v menších skupinkách, sadíme ich na skalky, medzi kobercovo rastúce trvalky, do trávnikov, na okraje krovín, pod riedše stromy. Dorastajú do výšky 15–20 cm. Kvitnú svetlomodrými kvetmi s tmavším prúžkom v marci až apríli. Vyhovuje im polotieň a ľahšia humózna pôda.

Modravky

Vyberieme im slnečné až polotienisté stanovište, najlepšie pod kríkmi alebo stromami s dobre priepustnou pôdou. Dorastajú do výšky 15–30 cm. Kvitnú najčastejšie v tónoch modrej, ale aj bielej a ružovej farby v apríli až máji.

Snežienky

Snežienky sú jednými z najobľúbenejších jarných kvetín. Vyberieme im stanovište v polotieni, pod listnatými stromami a kríkmi vo vlhkejšej, humóznej pôde. Dorastajú do 10–20 cm výšky. Kvitne bielymi alebo bielozelenými kvetmi vo februári až marci. Je vyšľachtených viacero kultivarov.

Bledule

Ak im zaistíme vhodné podmienky, tak časom vytvoria veľké porasty. Dorastajú do výšky 15–20 cm s kvetom, ktorý má žltozelené škvrny. Objavujú sa v marci až apríli. Stanovište im bude vyhovovať v polotieni, vo vlhkej a výživnej pôde.

Krókusy

Môžu sa použiť na okraje záhonov, do skaliek, do trávnika. Dorastajú do výšky okolo 10 cm. Kvety môžu byť rôznych farieb, od bielej cez žltú, modrú až po fialovú. Objavujú sa v marci až apríli. Potrebujú stanovište na slnku alebo v miernom polotieni, priepustnú piesočnatú až kamenistú pôdu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa