×
Vyhľadávanie v blogoch

Bylinky s citrusovou arómou – prevoňajú vám domov a majú využitie i v kuchyni

Citrusová vôňa v nás navodzuje pocit sviežosti. Rastliny, ktoré obsahujú silice voniace po citrusoch je mnoho. Zároveň sú veľmi nenáročné na pestovanie. Dajú sa využiť na varenie, do zeleninových i ovocných šalátov, pripravíte z nich lahodné čaje, osviežujúce kúpele alebo lístky len tak rozmeliete medzi prstami a prevoniate nimi byt.

Bylinky v kuchyni

Bazalka pravá 'Lime'

Kríkovito rastúca letnička s výrazne aromatickou vňaťou s menšími, hladkými, svetlozelenými listami kvitne bielými kvetmi. Bazalka má rada výživnú a humóznu zeminu namiešanú s rozloženým hnojom. K tomu, aby sa vytvorila kompaktná, bohato olistená a rozvetvená rastlina, je vhodné zaštipovať kvitnúce výhony. Čerstvú vňať môžeme zbierať celú vegetačnú dobu. V kuchyni sa používa do šalátov, mletého mäsa a rybích pokrmov, do aromatických octov, môžete ju naložiť do oleja. Látky obsiahnuté v bazalke podporujú vylučovanie žalúdočných štiav, pôsobí proti plynatosti čriev, podporuje chuť k jedlu, uľahčuje trávenie, pomáha pri zápale horných dýchacích ciest a uľahčuje odkašliavanie. Zlepšuje činnosť obličiek, ukľudňuje nervy a navodzuje dobrú náladu.

Pelargónia citrónová

Nenáročná rastlina, porastie v bežnej zemine na slnečnom stanovišti a prežije i krátkodobé vysušenie. Kvitne nenápadnými bielymi kvetmi, ale všetko vynahradzujú voňavé listy, ktoré majú repelentné účinky (odpudzujú hmyz). Práve preto ich pestovali za oknami už naše babičky. Zimu bez problémov prežijú. Pelargónie umiestnite do suchej a chladnej miestnosti.

Medovka

Veľmi vitálna rastlina, ktorá sa rýchlo rozrastá, určite ju pestujte v samostatnom kvetináči. Má radšej polotieň. Voňavé lístky a vrcholky vetvičiek sa dajú zbierať celý rok – čerstvé lístky sa uplatnia v mnohých pokrmoch, v ovocných šalátoch alebo nápojoch. Je trváca.

Citrónová tráva

Citrónová tráva je trváca rastlina vytvárajúca mohutné trsy v tenkých a dlhých šedozelených listov, ktoré dorastajú do výšky až 150 cm. Všetky časti citrónovej trávy sú charakteristické silnou citrónovou vôňou. Vďaka obsiahnutým látkam môžeme citrónovú trávu zaradiť i medzi liečivé rastliny (znižuje cholesterol v krvi, pôsobí blahodárne na nervové choroby, horúčky, maláriu a chrípku). Čaj z listov uľahčuje trávenie, zvyšuje schopnosť koncentrácie, stimuluje laktáciu a napomáha detoxikovať pečeň, močový mechúr a obličky. Citrónová tráva sa využíva do kozmetických prípravkov, k výrobe parfému, solí do kúpeľa, esenciálnych olejov či k príprave čaju. Používa sa v ázijskej kuchyni k dochucovaniu pokrmov. Obvykle sa kombinuje s cesnakom, koriandrom, paprikou či šalotkou.

Aloisie alebo aj citrónová verbena

Rovnako ako meduňka má radšej polotieň než priame slnko. Nechajte ju prezimovať vo svetlej a chladnej miesntosti (10–15 °C), nie je mrazuvzdorná. Výhonky zaštipujeme, aby bola rastlinka krásne košatá a kompaktná. Lístky rastliny sa používajú čerstvé i sušené a okrem čaju si ju môžete pridať i do kúpeľa.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa