×
Vyhľadávanie v blogoch

Špenát je kráľom zeleniny, vysejte ho na jeseň a úroda vás poteší už skoro na jar

Čerstvý špenát sa s mrazeným pretlakom nedá porovnávať, to vie každý, kto ho ochutnal. Pestovanie špenátu je jednoduché pri výbere správnej odrody a zvolení vhodného termínu výsevu.

Špenát pôvodne pochádza z ázijských krajín, pravdepodobne z Perzie. Jeho latinské rodové meno je Spinacea, je odvodené od drsného povrchu semien. Špenát môžeme deliť podľa typu a štruktúry listu, kedy rozlišujeme hladkolisté a bublinaté. Najvhodnejší čas na jeho pestovanie sú jar a jeseň, vysoké teploty a dlhé dni spôsobujú vybiehanie rastlín do kvetu a špenát preferuje chladnejšie počasie.

Pestovanie

Za krátku dobu vytvoria rastliny špenátu veľké množstvo zelených listov. Pôda pred výsevom preto musí byť poriadne prehnojená. Pôda by mala byť hlinitopiesočnatá a dostatočne zavlažená. Piesočnaté a suchšie pôdy uľahčia zapracovanie kompostu do záhonu, ale musíme počítať s častejšou zálievkou. Nebude sa mu dariť v suchej pôde a na mieste, ktoré nie je chránené pred vetrom. Pre prezimovanie a skorý jarný zber vysievame odrody, ktoré lepšie znášajú mrazy. Semená vysievame do riadkov vzdialených 10–20 cm od seba, do ryhy hlbokej približne 4 cm. Vhodné odrody môžeme vysievať i veľmi skoro na jar (než semená vyklíčia už bude po mrazoch). Záhon udržujeme bez buriny a primerane vlhký. Rastliny okopávame opatrne, aby sme neporušili koreňovú sústavu, korene rastú plytko. Využijeme prípadne i bielu netkanú textíliu – zabraňuje nadmernému vyparovaniu vody z pôdy a ochráni pred veľkým chladom. Špenát je však i v našich zimách dostatočne mrazuvzdorný.

Základom je správny výber odrody. Pri výbere sa zameriame na odolnosť vybiehania do kvetu, schopnosť prezimovať a odolnosť voči plesni špenátovej.

Odrody

  • Matador – klasika medzi odrodami, vysieva sa medzi marcom až aprílom alebo augustom až septembrom, vyznačuje sa širokou ružicou, vhodný hlavne pre jednorázový zber.
  • Monores – výnosná odroda, mrazuvzdorný, odolný proti plesni i vybiehaniu do kvetu, výsev v marci až apríli alebo medzi augustom až septembrom.
  • Winterriesen – tradičná odroda určená pre celoročné pestovanie, tvorí polovzpriamené rastliny so stredne zelenými, veľkými, slabo bublinatými listami, spoľahlivo prezimuje, výsev marec – apríl alebo august – september.
  • Lorelay – tmavolistý špenát so stredne veľkymi polovzpriamenými listami, vhodný k jarným i jesenným výsevom, dobre prezimuje.
  • Emilia F1 – neskorá hybridná odroda so stredne zelenými, mierne bublinatými listami, vysoko výnosná, rezistentná proti plesni a vybiehaniu do kvetu, táto odroda môže predĺžiť zber špenátu až do teplých letných dní, vysievame od marca do júla, zber od mája do septembra.
  • Previa F1 – veľmi výnosná hybridná odroda, tvorí mohutné ružice tmavozelených listov, odroda je rezistentná proti plesni.
  • Misano F1 – hybridná rezistentná odroda vhodná pre jarný výsev i jesenný zber, má výbornú odolnosť k nízkym teplotám a spoľahlivo prezimuje.

Špenát môže byť výbornou súčasťou mnohých jedál.

Špenátové pokrmy výborne doplní olivový olej, cesnak a čerstvo namleté čierne korenie. Mladé listy sa môžu konzumovať i čerstvé ako šalát.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa