×
Vyhľadávanie v blogoch

Pestovanie ruží zo semien

Semená môžeme zbierať nielen na jeseň, ale aj začiatkom zimy z ľahko primrznutých šípok (mráz v nich síce znižuje obsah vitamínu C, ale ich klíčivosti nevadí – naopak je pre ňu potrebný!). Alebo si semená môžete zakúpiť v našom e-shope.

Pestovanie

Pokiaľ si budete pripravovať semená sami, šípky zbierajte vždy až vtedy, keď sú úplne vyfarbené, ale najlepšie ešte predtým, než začnú mäknúť. Ďalšie kroky sú už podobné ako pri zakúpených semenách v obchode.

Semená vložíme do nádoby s vlhkým ostrým pieskom alebo štrkom a celé ich zasypeme. Na teplom mieste ich ponecháme tri až štyri týždne. Potom nádobu s nimi vystavíme mrazu, chránime ju pred vtákmi a hlodavcami. Koncom zimy alebo začiatkom jari prenesieme nádobu so semenami do miestnosti, semená zo šípok vyberieme do pohára s vodou a odstránime všetko čo pláva na hladine. 

- Semená vysievame do nádoby na povrch výsevného substrátu a zakryjeme ich vrstvou hrubšieho piesku.

- Nádoby premiestnime do skleníka alebo pareniska. 

Rastlinky budú vzchádzať veľmi nepravidelne. Keď sa objavia prvé pravé lístky, opatrne ich po jednom prepicháme do kvetináčov. Ostatné semená necháme doklíčiť.
Semenáčiky ruží potom môžeme presadiť do pestovateľského záhona, tam ich budeme pestovať ďalší jeden až dva roky, kým budú veľké natoľko, aby sme ich mohli vysadiť na trvalé stanovisko.

"Ak si chceme zaistiť rastliny určitej odrody alebo druhu, radšej ich ručne opeľujeme, aj keď v pestrej záhrade by sa malo nachádzať dostatok prirodzených opeľovačov."

Tipy pre jesennú a zimnú starostlivosť

- Záhon s ružami odburiníme a pozbierame všetky opadané listy ruží.

- Ruže starostlivo nakopčíme a prikryjeme s čečinou, slamou a pod.

- Ak ruže v minulom roku trápila čierna škvrnitosť listov, hrdza či múčnatka ružová, postriekame ich fungicídom. V deň postreku však nesmie mrznúť.

- Novo zasadené ruže kontrolujeme. Keď mráz niektoré z nich “vytiahne“ zo zeme, zeminu okolo nich dobre pošliapeme a znovu ich prikryjeme.

- Pravidelne kontrolujeme aj opory a úväzy, zvlášť po silnom vetre ich dáme opäť do poriadku, pokiaľ je to potrebné.

- Zimné obdobie je vhodné na opravy starých a budovanie nových treláži pre popínavé ruže.

- Už vo februári začíname s prerezávaním popínavých ruží ak je však veľmi chladno či mráz, prácu odložíme až na marec.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa