×
Vyhľadávanie v blogoch

Citrónovníkovec trojlistý, možno pestovať po celý rok aj v našich podmienkach

Jeho krásne plody, žiarivo žlté citróniky, nie sú síce jedlé, napriek tomu má mnoho obdivovateľov. Jeho domovinou je severná a stredná Čína a Kórea. Vďaka svojej pomernej otužilosti môže teda rásť aj u nás, v nížinách i na teplých pahorkatinách. Zaraďujeme ho medzi rastliny čeľade rutovitých (Rutaceae).

Obľúbený aj u nás

Ide o hustý, nepriestupne tŕnistý opadavý ker, ktorý u nás dosahuje väčšinou výšku okolo troch metrov. Až výšku piatich metrov, teda veľkosti menšieho stromu, môže rásť len na chránenom a teplom mieste. Tuhé tŕne dorastajú do dĺžky 2 až 4 cm. Od iných citrusov sa líši delenými listy - sú elipsovité, tmavo zelené, s krídlatou stopkou, trojpočetné, majú dĺžku 3 až 6 cm a sú aromatické hlavne pri rozotrení. Kvety sú voňavé, veľké 3 až 5 cm a objavujú sa v apríli a v máji, ešte pred rašením listov. Plody majú priemer okolo štyroch centimetrov. Sú sýto žltej až žltooranžovej farby a ich povrch je príjemne plstnatý. Jediným nedostatkom je to, že nie sú jedlé, majú horkasto zvieravú chuť a sú plné semien.

Pestovanie

Pre výsadbu citrónovníkovca vyberieme plne oslnené, pred vetrom chránené stanovisko, najlepšie pri južnej stene. Pôdu pred výsadbou hlboko spracujeme, mala by byť výživná, skôr ľahšia. Citrónovníkovec, rovnako ako ostatné citrusy, vyžaduje pôdy mierne kyslé (vo väčšine zásaditých alebo zasolených pôdach trpia chlorózou (bledé až žltkastej listy)). To zabezpečíme väčším prídavkom neupravovanej rašeliny. Citrónovníku najviac vyhovuje dlhé leto a teplá jeseň, až v takýchto podmienkach dobre vyzrievajú výhony a plody sa vyfarbujú. Po niekoľkých rokoch na mieste, je už ker celkom nenáročný. V predjarí možno občas vetvy mierne prerezať, aby sa do kríku dostávalo viac slnka. V prvej polovici vegetácie mu tiež prospieva zálievka rovnako ako hnojenie. Hnojivá musia byť však len kyslé bezchlórové (síranovej formy draselných a dusíkatých hnojív, superfosfáty). Môžeme použiť napr. prípravky určené pre rododendrony, radšej hnojíme vždy skôr menej ako viac. Mladým rastlinám venujte väčšiu pozornosť pri zazimovaní. Koreňový kŕčok zasypte kompostom, okolo potom nahrabte lístie a zaistite ho netkanou textíliou alebo čečinou, aby sa nerozlietalo. Rovnako možno obaliť aj celú mladú rastlinu, ale nepoužívame fóliu, pod ktorou by sa mohla hromadiť vlhkosť.

Citrónovníkovec rastie hlavne do šírky, preto mu zaistite dostatok priestoru, od iných rastlín aj od cesty ho vysaďte vo vzdialenosti aspoň dva metre, vyložene si vyžaduje solitérne umiestnenie. V drsnejších klimatických podmienkach je možné citrónovníkovec dlhodobejšie pestovať vo veľkých prenosných nádobách a na zimu ho sťahovať do bezmrazových priestorov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa