×
Vyhľadávanie v blogoch

Aj v zimnom období vás môžu tešiť kvitnúce rastliny

Azalka

Bohužiaľ, ako mnohým ďalším izbovým rastlinám, ktoré kvitnú v zimnom období, jej neprospieva prekúrená izba so suchým vzduchom. Vyžaduje si chladnejšie, svetlé miesto. Pretože korení plytko, potrebuje skôr širšiu ako hlbšiu nádobu, kyslý substrát, zálievku iba mäkkú, najlepšie dažďovou vodou a hnojivo bez obsahu vápnika.

"Náš tip: odolnejšie bývajú kríky s drobnými kvetmi, než veľkokveté kultivary."

Cyklámen

Izbovému kultivaru cyklámenu perzského (Cyclamen persicum) doprajte po zakúpení najchladnejšie miesto v byte, inak čoskoro zvädne. Pri teplote desať až pätnásť stupňov - ideálne, môže vydržať kvitnúť až do jari. Vyhovuje mu iba rozptýlené svetlo a vlhký vzduch. Zalievajte mäkkou vodou, najlepšie do podmisky tak, aby bol substrát stále mierne vlhký, avšak nikdy nie priamo na hľuzu ani na listy (prevencia pred hnilobou). Raz týždenne pridajte hnojivo. Zvädnutý kvet vždy opatrne vykrúťte aj so stopkou – strihanie nie je vhodné, miesta ľahko napadne pleseň.

Cibuľoviny (rýchlené)

Rychlenými cibuľovinami, napr. rozkvitnutým hyacintom alebo zornicou, si môžete urobiť radosť aj uprostred zimy. Kvetináče rýchlených cibuľovín si môžete založiť aj sami, ale jednoduché je to len pre zavčas jarné alebo ľahko predjarné kvitnutia. V ponuke obchodov sú, okrem hyacintov a zorníc, aj narcisy alebo krókusy, kúpiť však možno i konvalinky. Omamná vôňa niektorých kvetov môže byť pre niektoré jedince nevýhodou. 

Hviezda

Symbolom vianočných sviatkov je vianočná hviezda čiže prýštec nádherný (Euphorbia pulcherrima alebo aj Poinsettia pulcherrima). Je teplomilná, takže na rozdiel napríklad od cyklámenu sa jej darí aj vo vyhriatej izbe. V kvetinárstvach si môžete vybrať z radu kultivarov, malých i veľkých, s listami sýto červenými, ale aj ružovými, belostnými či dvojfarebnými. Hviezdu chráňte pred nízkymi teplotami - aj pár sekúnd môže teplomilnú rastlinu pochádzajúcu z Mexika poškodiť tak, že zhodí listy, nechajte si ju preto dôkladne zabaliť. Svetlo jej svedčí rozptýlené, pozor na prievan. Zalievajte mäkkou vodou, tak, aby bol substrát stále mierne vlhký. Miluje rosenie.

Orchidea

Najľahšie sa pestujú hybridy orchidey (Phalaenopsis), ktoré ponúkajú rozmanité farby i veľkosti. Celoročný pobyt v teple im svedčí a kvitnú veľmi dlho, často aj v zime. Umiestnite ich na stanovište s rozptýleným svetlom, kde nie je prievan, a doprajete im vhodnú zálievku. Orchidey nasávajú vlahu vzdušnými koreňmi, celý kvetináč aj so zelenými vyčnievajúcimi koreňmi preto približne raz týždenne ponorte na pol hodiny do mäkkej vody s prídavkom hnojiva pre orchidey. Milujú rosenie rozprašovačom, predovšetkým korene – aj do rosenia je možné pridať štipku hnojiva. Odkvitnutý kvetný stvol odstrihnite, až si orchidea odpočinie, vyrašia nové.

Vianočný kaktus

Vianočnému kaktusu (Schlumbergera TRUNC, syn. Epiphyllum, Zygocactus), pôvodne juhoamerickej rastline, vyhovujú krátke dni a dlhé noci natoľko, že práve v tomto období ju zdobí mnoho ružových, bielych, žltých alebo dvojfarebných kvetov. K tomu, aby kaktus nasadil puky, musíte ho uložiť do chladu – na svetlé miesto s teplotou desať až pätnásť stupňov. Najlepšie je, ak to urobíte hneď po jeho návrate z letnenia, ktoré mu veľmi prospieva. Na chladnom mieste ho mesiac až dva nezalievajte. Po nahodení pukov (kým sú malé) rastlinu preneste do tepla. Pri rozvíjaní pukov ho však už nesťahujte, inak ich zhodí! V teple mu doprajte rozptýlené svetlo, primerane zalievajte a hnojte. Presaďte ho raz za dva až tri roky skoro na jar.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa