×
Vyhľadávanie v blogoch

Štíhla línia s bylinkami, skúste nielen stéviu

Dali ste si novoročné predsavzatie, že tento rok konečne schudnete? Pomôžte si bylinkami. Bez úpravy jedálnička a pridania pohybu to asi nepôjde, ale bylinky vám môžu pomôcť vo vašom snažení a správne fungujúcom metabolizme.

Priznajte si hneď v úvode – "zázračný" liek na chudnutie jednoducho neexistuje. Bez celkovej zmeny to skrátka nepôjde. Niektoré bylinky však dokážu naštartovať metabolizmus na vyššiu rýchlosť, docieliť lepšie spaľovanie tukov alebo zmierniť večnú chuť na ďalšie sústo.

Bylinky pre štíhlu postavu

Medzi univerzálne bylinky patrí žihľava. Posilňuje imunitu, skvele prečisťuje. V boji s nadváhou nám môže pomôcť najmä pri očiste obličiek. Pôsobí totiž močopudne, vďaka nej sa nám z tela postupne vyplavuje prebytočná voda, ktorá nielen, že môže pridať na váhe, ale hlavne spôsobuje neforemné, opuchy pripomínajúce "vodnej nádrže" v našom tele. Stačí popíjať čaj, tri väčšie šálky denne, päť až osem týždňov, dlhšie to už pre naše telo nie je vhodné.

Alchemilka podobnú schopnosť ako žihľava. Aj ona vie vyplaviť prebytočnú vodu z tela, ktorá môže stáť za vašou zvýšenou váhou. Namiesto troch šálok žihľavovýho čaju si môžete dopriať dve šálky alchemilkového – záleží na vás, ktorá chuť vám viac sadne. Alchemilkový čaj sa pije kratšiu dobu, maximálne tri týždne. Namiesto pozitívneho vplyvu na zdravie by to mohol mať negatívny dopad na vašu pečeň.

Aj obyčajné korenie dokáže pomôcť. Je to síce menej efektívna, ale príjemnejšia cesta. Ak budete s chuťou pokrmu spokojní, znížite jeho porciu. Na takéto "klamania" je skvelá škorica, napríklad v kombinácii s dusenou hruškou alebo jablkom. Pomáha totiž aj na trávenie. Pre hlavné chody však nie je dvakrát využiteľná. Koreňte teda šalviou, tymiánom, majoránkou, oreganom a im podobným korením. Výrazná chuť vyváži menšie množstvo tuku či menej soli, ktoré nášmu telu pri chudnutí prospejú.

Stévia – náhrada cukru

Nezabudnite samozrejme na vylúčenie alebo nahradenie cukru. S tým vám môže pomôcť bylinka, ktorá je sladká – stévia. Je možné ju pestovať aj doma. Použiť ju môžete do čaju, limonád, štrúdle, koláčov i buchiet. Účinnou látkou stévie sú glykosidysteviosid a rebaudiozid, v čistej podobe sú 200–300-krát sladšie ako cukor!

Okrem toho má stévia aj ďalšie pozitívne účinky na náš organizmus:

  • zvyšuje produkciu inzulínu a tým napomáha k zníženiu prejavov cukrovky (diabetes mellitus II.),
  • pomáha pri pálení záhy,
  • zlepšuje trávenie,
  • žuvanie lístkov obmedzuje zápach z úst, pomáha v prevencii kazivosti zubov aj paradentózy, pretože má antibakteriálny a protivírusový účinok,
  • niekoľko kvapiek koncentrátu na vatičke k potieraniu poštípaných miest či hojacich sa rán, akné či ekzémov má upokojujúci a hojivý účinok
  • znižuje únavu a únavový syndróm,
  • znižuje túžbu po tabaku a najmä alkoholických nápojoch, ktoré obsahujú tiež dosť kalórií.
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa