×
Vyhľadávanie v blogoch

Vyskúšajte prírodné lieky: jalovec a borievka

Borievka

Borievka obyčajná (Juniperus communis) pôsobí navyše antibakteriálne, posilňuje účinok antibiotík a v ľahších prípadoch ich dokáže aj nahradiť.

Borievka čínska, viržinská či skalná (J. virginiana, J. chinensis, J. scopulorum) a ich kultivary, sú najčastejšie pestované borievky v našich záhradách. Namiesto trávnika na výslní sa dá pestovať napríklad poliehavá odroda, „Horizontalis“, ,,Green Carpet“, ,, Blue Chip“, ,,Wiltonii', existuje aj varieta so zlatými ihlicami, „Lime Glow“. Štíhlu stĺpcovitú formu má Hibernica 'či, Skyrocket', ktoré môžu dorásť do výšky štyroch až piatich metrov.

Jalovec

Jalovcom vyhovujú suchšie priepustné pôdy na plnom slnku, znesú pôdu kyslú aj alkalickú, s nízkym obsahom živín. Často ho preto nájdete na rašeliniskách aj na pôdach na vápencoch.

Pozor! V prírode je domáci druh jalovca obyčajného chránený, ale ak si ho pestujete na záhrade, zbierať z neho môžete ako liečivé plody, takzvané borievky, tak aj ihličie alebo kôru. Jalovec je ihličnan s antimikrobiálnymi aj antibiotickými účinkami, ničí teda tiež baktérie, vírusy, huby i ďalšie parazity (podobný účinok majú aj ďalšie botanické druhy borievok, a tiež iné ihličnany ako tuje, céder či borovica).

Plody - borievky sú v prvom roku zelené, až v druhom a niekedy dokonca až treťom, stmavnú do modrej farby a získajú typickú orosený šupku, z kríkov či stromov sa striasajú.

Použitie v kuchyni

V kuchyni sa jalovec používa ako súčasť koreniacich zmesí na prípravu diviny. Ako liečivku ho využívali už naši predkovia, cenili si najmä jeho dezinfekčné schopnosti, dokonca sa ním vykurovali miestnosti v čase moru, silný odvar sa používal napríklad na dezinfekciu pôrodníckeho zariadenia alebo chirurgických nástrojov, plôch i rúk.

Borievky obsahujú silice, ktoré im prepožičiavajú výrazné korenistú, živicovo nasladlú arómu - patrí sem najmä pinén, gáfor, kadinén, terpinol, borneol a desiatky iných zložitých látok, sladkastú chuť im dodávajú cukry - glukóza a fruktóza, ďalej obsahujú oleje, horčiny, živice, a dokonca aj vitamín C a niektoré stopové prvky, najväčší podiel na antimikrobiálnych účinkoch borievky majú monoterpén - hydrokarbóny.

Liečivé účinky

V liečiteľstve sú využívané napríklad na podporu liečby kĺbových ochorení, ako je napríklad dna, reuma a artróza, najčastejšie vo forme liehovej tinktúry na mazanie kĺbov alebo ako prísada do kúpeľa. Ďalšie pôsobenie je diuretické, pretože pomáhajú odvádzať prebytočné tekutiny z tela, užívajú sa teda pri vodnateľnosti a pre detoxikáciu organizmu. Priaznivý vplyv majú tiež na zažívanie, a to proti nadúvaniu a pre zlepšenie trávenia ťažších jedál.

Jalovec však môže dráždiť obličky, a preto je nutné sa držať odporúčaného dávkovania a neprekračovať dennú dávku.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa