×
Vyhľadávanie v blogoch

Privítajte jar modrou farbou - vyjadruje harmóniu, upokojuje telo aj myseľ

Priblížme si tie rastliny, ktoré nás očaria rôznymi odtieňmi modrej. Modrá je farbou neba a oceánu, vyjadruje harmóniu, upokojuje telo aj myseľ a spomaľuje metabolizmus.

Modrá jar

Atraktívnou a obľúbenou okrasnou cibuľovinou je hyacint. Jeho sladko voňajúce kvetenstvo vydrží krásne veľmi dlhú dobu. Svedčí mu výživná, ľahšia pôda obohatená vyzretým kompostom a slnečné miesto. V zime ho chráňte prikrývkou zo suchého lístia, slamy, alebo rašeliny. Po odkvitnutí zoschnuté kvety odstráňte, aby sa rastlina tvorbou semien zbytočne nevysiľovala.

Klasickou rastlinou kvitnúcou skoro na jar, ktorá napadne snáď každého je modrica. Kvety sú netypické, v tvare hrozna. Jej listy vyrastajú už na jeseň. Vyhovujú jej suchšie miesta s hlinito vápenatou pôdou. Mrazom veľmi dobre odoláva. V čase vegetácie jej doprajte dostatok vlahy.

Od apríla do júna sa pýšia svojimi kvetmi sasanky. Ideálne pre ne bude tienisté stanovište v kyslejšej pôde.

Začiatkom jari kvitne drobnými kvietkami scila dvojlistá dorastajúca do výšky 10–20 cm. Rastlinka má rada slnečné stanovište, je nenáročná na starostlivosť. Avšak v zime dajte pozor na premočenú pôdu, môže ľahko hniť.

Oslnivo modrou farbou a tvarmi kvetov od jednoduchých až po zvončekovité nás omámi horec. Dnes ho môžeme pestovať v mnohých kultivaroch. Je nenáročný na pôdu i zálievku, ide o „skalničkovú" odrodu.

„Aj tienisté miesta môžeme osviežiť – a to zimozeleňou, so sýto zelenými listami a väčšinou modrými alebo fialovými kvetmi. Bude vhodná tam, kde chceme mať onedlho pekný koberec, tj. napr. pod stromami."

Širokou škálou farieb, medzi ktorými nechýba samozrejme modrá, očaria z počiatku jari snáď všetkých milovníkov kvetín primulky. Používajú sa najčastejšie pri jarnej výzdobe vonkajších truhlíkov, ale skvele sa hodia aj pre dekorácie interiéru.

Modro kvitnúci porast počas apríla vytvoria kvety menej známej trvalky s názvom nezábudka veľkolistá (tvarom i farbou pripomína kvety nezábudky). Vhodné stanovište je s blúdivým tieňom a humóznou vlhkejšou pôdou, ľahko sa množí semenami alebo koreňovými odrezkami.

Modré odtiene má kosateček sieťkovaný dorastajúci do výšky 20 cm. Pri peknom počasí kvitne už vo februári, väčšinou však v marci. Miluje ľahšiu, priepustnú a mierne zásaditú pôdu, hodí sa predovšetkým do skalky.

Podobné podmienky vyžadujú krókusy (slnečné a chránené miesto, so stále vlhkou pôdou), ktoré vyniknú najmä v trávniku. Kvitnú od februára do apríla, často ešte na snehu, niektoré druhy aj na jeseň.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa