×
Vyhľadávanie v blogoch

Kany sú pri správnom pestovaní a zimovaní v podstate "nezničiteľné"

Kany sú hľuznaté rastliny pochádzajúce z teplých oblastí Strednej a Južnej Ameriky, v našich parkoch a záhradách však už zdomácneli. Sú ale chúlostivé na mráz, preto ich v našich podmienkach musíme včas upratať a správne zazimovať.

Pestovanie

Kany (Canna indica) sú výrazné, na pestovanie nenáročné, univerzálne rastliny, ktoré nájdu uplatnenie ako v rozľahlých parkových výsadbách, tak v letničkových záhonoch, malých záhradách alebo v kvetináčoch na dvorcoch, terasách i balkónoch.

Kany sa rozrastajú hľuznatými odnožami do všetkých strán. Z púčikov na ich koncoch vyrastajú veľké listy, ktorých stopky tvoria statnú bylinnú stonku. Listy majú výraznú žilnatinu a v závislosti od kultivaru sú vo farbách zelenej až vínovo červenej či rôzne pruhované. Kvety sú trojpočetné, v priemere 4–8 cm veľké. Žiarivé odtiene kvetov môžu byť od žltej, cez oranžovú, červenú, červenoružovú po fialovú či v kombináciách týchto farieb. Sú vyšľachtené aj druhy s belavými kvetmi. Kvitnú od mája do októbra. Po odkvitnutí sa na rastlinách vytvoria okrasné, trojpočetné, 2–3 cm veľké "ostnaté" plody, ktoré obsahujú asi 0,5–1 cm veľké čierne semená. Podľa odrody je rastlina aj s kvetenstvom vysoká 50–150 cm.

Vyhovuje im plne slnečné stanovište, prípadne mierne zatienené, v hlbšom tieni ale odrody s farebnými listami neprospievajú, blednú či strácajú pruhovanie. Pôda by mala byť priepustná, výživná (napr. kvalitný kompost s pieskom v pomere 3:1). Ak vysádzame kany do záhonov, treba pôdu pred každou výsadbou prehnojiť (napr. odležaným konským hnojom), prípadne ju pravidelne prihnojovať hnojivami pre kvitnúce záhradné rastliny, v dobe intenzívneho rastu listov dusíkatými hnojivami a v čase nasadzovania pukov a kvitnutia hnojivami so zvýšeným obsahom fosforu a draslíka. Pozor ale na prehnojenie – pri prehnojení dusíkom kany zle kvitnú. Pri pestovaní v nádobách je väčšinou zemina čerstvá a s dostatkom živín, nemusíme teda prihnojovať. V čase vegetácie potrebujú kany aj dostatok vlahy. Ak je suché a teplé počasie, mali by sme ich zalievať každý deň.

Množenie

Ak máte kany správne zazimované, a ak bez úhonu prečkali zimu, začiatkom marca môžeme rozdeliť podzemky a tým kany rozmnožiť a zároveň omladiť, lepšie potom porastú a pokvitnú. Podzemkom ponechajte asi tri až štyri vzrastlé vrcholy s púčikmi, pretože menšie podzemky by boli príliš slabé a rástli by horšie. Po rozdelení nechajte rezné rany deň až dva zaschnúť. Oddelky zasaďte do kvetináčov, ktoré umiestnite na parapet, do zimnej záhrady alebo napríklad na zasklený balkón. Rastliny tak predpestujeme. Keď už nebudú hroziť mrazy, najskôr po polovici mája, ich vysadíme do záhonov alebo do väčších nádob a prenesieme na konečné stanovište. Ak predpestovanie vynecháte, nevadí. Podzemky rozdeľte a vysaďte až v máji, ušetríte si prácu, rastliny však budú menšie a budú aj neskôr a menej kvitnúť.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa