×
Vyhľadávanie v blogoch

V jarnom jedálničku nezabúdajte na rukolu

Pikantná chuť rukoly osvieži zmysly a jej hodnotné zloženie celé telo, a to nielen v skoro na jar, keď bojujeme s jarnou únavou. Výborná je do cestovín aj do šalátov a ľahko ju vypestujete aj doma.

Rukola či roketa (Eruca sativa) má hladké tmavozelené lístky podobajúce sa púpave, je príbuzná reďkovke. Veľmi rýchlo klíči a obsahuje mnoho vitamínu C a ďalších blahodarných látok.

Pestovanie

Na záhon sa vysieva buď skoro na jar kvôli skorej letnej úrode, alebo v polovici augusta pre zber pred zimou. Výsevy koncom jari či leta skoro vykvitnú a nevytvoria toľko zelenej listovej hmoty. Pri horúcom počasí môže rukola získať až príliš horkastú príchuť. Podobne ako žeruchu, aj rukolu môžete pestovať aj celoročne doma. Dá sa rýchliť pri pestovaní v miskách s buničinou – čerstvé lístky je možné zbierať za 10–14 dní. Ak ju pestujeme v kvetináči za oknom, je termín zberu mladých listov za 6–8 týždňov. Ak nespotrebujete čerstvú vňať, môžete ju nasekať, vložiť do mikroténového vrecka a uložiť do mrazničky alebo naložiť do olivového oleja, celú, alebo rozmixovanú na spôsob pesta.

Použitie v kuchyni

V kuchyni ju môžeme využiť nasledovne:

  • Pre svoju chuť (štipľavú a priepornú) sa hodí ako prísada do šalátu zo sladšieho ovocia (pomaranč, hrušky, ananás).
  • Ozdobí a okorení obložené chlebíčky.
  • Listy sa môžu tepelne upraviť – podusiť na olivovom oleji s nasekaným cesnakom a podávať ako príloha.
  • Roketu primiešajte do horúcich cestovín aj mletého mäsa, na sekanú a fašírky.
  • Výborná je aj do polievok, v ktorých svojou chuťou nahradzuje kel či majorán, ochutí aj smotanové omáčky.
  • Vhodná je v kombinácii s cesnakom, píniovými orieškami, parmezánom a olejom – vyrobíte alternatívu k bazalkovému pestu. Drahé píniové semienka môžete nahradiť aj vlašskými orechmi. Zo semienok sa vyrába aj veľmi ostrá horčica.

Rukola podporuje zdravé trávenie a čistí krv, prebudí vás z jarnej únavy a ešte si aj pochutnáte.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa