×
Vyhľadávanie v blogoch

Že poznáte len pekingskú kapustu? Skúste si tento rok vysadiť aj iné druhy ázijskej zeleniny.

V našich klimatických podmienkach sa im darí veľmi dobre, rýchlo rastú, ich prednosťou je krátka vegetačná doba, nie sú náročné na pestovanie. Môžu mať rôznu chuť – od nevýraznej alebo jemnú, až po pikantne horčicovú. Nesvedčia im však horúce letné dni, pri dlhom dni vybiehajú do kvetu, vhodným termínom pre ich výsev je leto, úrodu potom zberáme na jeseň. Zo škodcov ich najčastejšie ohrozujú skočky, ktoré klíčiace porasty dokážu úplne zničiť.

Rastlinám vyhovuje pôda dobre zásobená živinami a pravidelná zálievka. Ak chcete zberať aj neskoro na jeseň, zakryte zeleninu netkanou textíliou, ľahký mráz rastliny nezničí. Textíliu využijete aj u klíčiacich rastlín, prikrytím ich ochránite pred nezvanými návštevníkmi. Je možné zberať buď celé rastliny, alebo je možné zrezať ich tri až päť centimetrov nad povrchom pôdy tak, aby zostalo stredové srdiečko nepoškodené, potom spoľahlivo obrastú a vy sa môžete tešiť na druhú úrodu.

Najčastejšie sa z ázijských zelenín u nás pestuje pekinská kapusta, určite ju poznáte. Výborných druhov je však oveľa viac:

  • Pak Choi – nutrične veľmi výživný, má veľké množstvo vitamínu A, vitamínu C, K, B, ďalej veľa vápnika a železa. Kapusta s krátkymi masívnymi stonkami svetlozelenej až bielej farby s lesklými, bohatými, hladkými aj rôzne farebnými zelenými listami, ktoré majú často vrúbkovanie.
  • Tatsoi – rastliny sú kompaktného vzrastu, s listami v tvare lyžice. Mladé listy sú veľmi aromatické. 
  • Namenia – chutná, netradičná zelenina. Rastie rýchlo, úroda sa zberá, kým je rastlina mladá. Má rovnaké využitie ako špenát. Jemne štipľavá chuť vďaka obsahu horčicových olejov. 
  • Mizuna (Brassica rapa ssp. Japonica) – dlhé stopky, so strihanými, štíhlymi listami, ktoré tvoria mohutnú, 25 až 35 centimetrov vysokú ružicu. Mizuna má vysoký obsah vitamínu C, draslíka a vápnika a naopak nízky obsah cukrov. 
  • Mibuna (Braissica rapa ssp. Japonica) – veľmi podobná mizune typom rastu, listy má štíhle, ružičkového tvaru. 
  • Komatsuna (Brassica rapa var. Komatsuna) – alebo horčičný špenát. Rastliny majú otvorenú ružicu s veľkými zelenými listami jemnej horčicovej chuti. 
  • Jedlá chryzantéma (Chrysanthemum coronarium) – napríklad odroda Maiko, má jemné strihané listy bohaté na vitamíny, hlavne provitamín A, minerály a silice. Dobre obrastá, odrezávajú sa celé rastliny tesne nad zemou.
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa