×
Vyhľadávanie v blogoch

Aj na balkóne môžete pestovať zeleninu

Máte radi zeleninu, chceli by ste si vypestovať vlastnú, ale k dispozícii máte len balkón? Cuketu, paradajky i mrkvu môžete pestovať v nádobách.

Rastliny sú v nádobách obmedzené priestorom, ale aj toto pestovanie má svoje výhody – rastliny nemusíme okopávať ani plieť. Ak im budete dodávať dostatok potrebných živín formou vhodného hnojiva, najlepšie spoločne so zálievkou, odvďačia sa vám úrodou. Budú menšie ako zo záhone0, ale o to chutnejšie. Pozor na zálievku – čím menšia nádoba, tým väčšie riziko vyschnutia, ideálne sú preto samozavlažovacie kvetináče.

Mrkva 

Zásadne vyberáme odrody s kratším koreňom, ktoré nebudú potrebovať zbytočne hlboké nádoby. Ideálna je napríklad baby karotka Mignon alebo odroda Rondo s guľatými koreňmi, tvarom pripomínajúcim reďkovku.

Paradajky

Sú pre pestovanie na balkónoch asi najobľúbenejšie. Vhodné sú kríčkové odrody. V nádobách vyzerajú dekoratívne, či už s kvetmi alebo neskôr s farebnými plodmi. Na výber ich je mnoho: Bajaja, Patio, Aztek, Balkonstar, Rentita, Roma, Tom Red, Venus, Odeon, Tumbling Tom, Karla a ďalšie.

Cuketa

Na pestovanie v nádobách  nie sú príliš vhodné, ale ak máte priestornejší balkón alebo terasu, môže cuketa vytvoriť nenáročnú, úrodnú a dekoratívnu dominantu. Rastline však musíme dopriať priestrannú, hlbokú nádobu a priepustný, výživný substrát. Plody nenechávame prerastať, brzdili by sme nasadzovanie ďalších, mladšie sú aj chutnejšie (zberáme 15–20 cm dlhé cukety).

Papriky

Kompaktné, zakrpatené varianty je možné vybrať aj medzi paprikami. Do kvetináča je vhodná napríklad odroda Amy – vyniká vysokou úrodou hrubostenných smotanovo bielych plodov lahodnej chuti. Lahôdkou pre mini záhradku je aj paprika Hamik – menšie oranžové plody takmer bez semien sú sladké, takže chutia i deťom. V nádobách sa bude dariť aj chilli papričkám.

Ďalej si môžete vypestovať aj listovú zeleninu – napr. šalát dubáčik, mangold, alebo niektoré druhy ázijskej zeleniny (mizuna, mibuna, komatsuna, jedlá chryzantéma), bylinky, reďkovky atď. Záleží len na vás.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa