×
Vyhľadávanie v blogoch

Eremurus alebo fakľa, krásna trvalka s vysokým kvetenstvom

Ak chcete svoj trvalkový záhon v záhrade niečím zvýrazniť a pestovať tu niečo neobvyklé, čo každého zaujme, vysaďte eremurus, ktorý tiež nazývame fakľa. Latinský názov rastliny je zložený z dvoch gréckych slov eremos - púšť, pôvodne pochádza z okrajov púšte v Ázii a Oura - chvost, pretože je dlhá až 120 cm. Niektoré druhy však môžu dorastať až do 300 cm.

Zaraďujeme ho do čeľade ľaliovitých a ide o plne mrazuvzdornú trvalku s nezvyčajne vysokým kvetenstvom. Hľuzy sadíme začiatkom jesene (najlepšie v septembri), v období ich vegetačného pokoja na slnečné stanovisko s pôdou bohatou na živiny. Jamu pripravte hlbokú aspoň 50 cm. Na jej dne urobte drenáž z piesku (podobne ako pri sadení napr. korunky), ktorým potom posypeme korene aj zhora. Samotná hľúzka fakle bude teda vo finále asi 15 cm pod povrchom. Jamu zasypeme dobre priepustnou zeminou.

Hľúzky sú veľmi krehké - pri ich výsadbe teda musíme byť viac ako opatrní. Ak sa Vám podarí zlomiť centrálne výbežky, iné už nenarastú. Aspoň prvý rok po výsadbe stanoviska s vysadenou rastlinou posypeme lístím alebo čečinou, aby v zimnej vlhkosti korene neuhynuli. Vyšľachtených je viac farebných druhov:

  • Eremurus Bungei - asi 170 cm vysoká s našedlými listami a žltým kvetenstvom,
  • Eremurus Robustus - asi 180 cm vysoká s modrozelenými listami, puky sú ružovkasté, kvety biele s hnedými rebrami,

Na jar sa prvé začínajú bujne rozvíjať prízemné ružice listov. Rozhodne nič nepokazíte, ak v túto dobu rastlinu prihnojíte organickými (prírodnými) hnojivami. Okolie rastlín v túto dobu zakryte, aby nedochádzalo k premokreniu. Na jar potrebuje rastlina veľa vody, v lete naopak prospieva v suchu. Kostrnky kvetov sa objavujú na konci jari a sú aj viac ako 100 cm dlhé. Fakľa kvitne v júni až v júli. Vôňa kvetov je medovo horkastá.

Po 3-6 rokoch na stanovisku sa odporúča trs rastliny v období augusta až septembra vybrať, rozdeliť a zasadiť späť. Rastlinka sa tak posilní, ale aj namnoží a bude bohatšie kvitnúť. Obmedzíte tým tiež možnosť jej zániku, vďaka svojej veľkosti môže totiž obsahovať veľa vody a mohla by zmrznúť. Pri delení trsov ale dávajte pozor, aby ste zlomili čo možno najmenej výbežkov. Napriek tomu sa ale môže stať, že v nasledujúcom roku sa kvetov nedočkáte.

Štítok: Záhrada
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa