×
Vyhľadávanie v blogoch

Georgíny vysádzajte na začiatku mája, na jeseň svojimi sýtymi farbami kvetov ozdobia záhradu

Nádherné sýte farby rôznych kombinácií, jednoduché i plnokveté formy pripomínajúce loptičk. Z vyšľachtených kultivarov si vyberie každý, je ich totiž už cca 20 000 odrôd. K tomu, aby ste vytvorili čarovné jesenné zákutia v záhrade, je potrebné georgíny vysadiť teraz. Budú pekne dopĺňať farebné lístie opadavých stromov a kríkov, plody rôznych farieb, ako sú šípky, či okrasné trávy. Tieto krehko vyzerajúce rastliny pokvitnú až do prvých mrazov.

Využitie v záhrade

Vďaka neuveriteľnej rozmanitosti majú georgíny uplatnenie v záhrade naozaj široké. Nízke môžeme použiť na obruby cestičiek, záhonov i do prenosných kvetináčov či korýtok, najmenšie dokonca i do skaliek. Vyššie vytvoria ozdobné pásy okolo trávnika, domu, plotu a predovšetkým pôsobivé ostrovčeky kdekoľvek – ako atraktívne solitéry vyniknú najlepšie v malej skupinke najvyššie georgíny, ktoré dorastajú cez 1,5 m.

Pár dní ich nechajte nariasiť v teple a koncom apríla alebo začiatkom mája ich už môžeme začať vysádzať približne 7–10 cm pod povrch zeme. V tomto období ich ľahko namnožíte delením hľúz. Ideálne je pre ne slnečné stanovište a vápnitá, úrodná pôda. Ak ich budete pestovať v kvetináčoch, úspech bude závisieť hlavne na vhodnom výbere odrody a správnom ošetrovaní. Pre takéto pestovanie sa hodia predovšetkým slabšie rastúce odrody nízkeho vzrastu, tj. hlavne georgíny zo skupiny drobnokvetých, hlavne miňonky, ďalej mnohé nižšie odrody ako leknínky, sú vhodné aj mnohé pompónky. Rastliny musia mať stály dostatok vlahy a pravidelné prihnojovanie (asi raz týždenne až do októbra), potom rastliny bohato kvitnú až do prvých mrazov.

Pozor! - ich hľuzy zime vonku neprežijú a na zimu ich musíme upratať, čo je snáď jediným ich mínusom (rastliny pochádzajú totiž zo Strednej Ameriky, kde sú zimy oveľa miernejšie, ako u nás).

Škodcovia

Zo škodcov môže rastliny napadnúť háďátko králikové, slimáci, kořenohub zhubný, roztočec, strapky, klopušky, vošky, drôtovce, pandravy a ďalšie. Bránime sa proti nim dostupnými odporúčanými prostriedkami. Môžu podliehať aj vírusovým, bakteriálnym alebo hubovým chorobám (napr. mozaika, bakteriálna nádorovitosť, verticiliové vädnutie).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa