×
Vyhľadávanie v blogoch

Akými trvalkami osadiť tienisté miesta v záhrade?

Tienisté miesta nájdeme snáď v každej záhrade - či už je to miesto v tieni budov, múrikov, pod stromami či kríkmi. Tieto miesta sú často nevyužité, prípadne sú osadené rastlinami, ktorým sa tu nedarí, hoci medzi tieňomilnými trvalkami môžete vyberať dokonca hneď z niekoľkých stoviek druhov a odrôd. Kobercovými trvalkami tiež môžeme nahradiť nevzhľadný trávnik, ktorý v tieni býva riedky, slabý, nepekný a často ho vytláča mach. Použitím vhodných druhov získate nový, zaujímavý kút záhrady.

Trvalky milujúce tieň môžeme rozdeliť do niekoľkých skupín:

  • cibuľoviny, hľúzovité a oddénkaté rastliny, ktoré pučia a kvitnú skoro na jar a začiatkom leta sa zaťahujú, k tým najznámejším patria snežienky (Galanthus), bledule (Leucojum), tavolíny (Eranthis), kandíky (Erythronium), hľuznaté chochlačky (Corydalis) a oddénkaté sasanky (Anemone). Rastliny vyžadujú humóznu, živinami bohatú, stále mierne vlhkú pôdu. Záhradnú sezónu začínajú. 
  • hosty - rašia neskôr na jar. Na trhu je celý rad odrôd, od miniatúrnych, menších ako 10 cm až po obrie s listami dlhými cez 1 m. Líšia sa v tvare listu, ktorý môže byť úzky, kopijovitý, ale aj okrúhly či oválny. Okrem host s listami zelenými sa pestujú i hosty výrazne bielo alebo žlto škvrnité, obľúbené sú aj odrody s modrým listom. Kvitnú zvyčajne fialovo alebo bielo, často príjemne voňajú. Milujú humózne pôdy, v období sucha ich pre istotu zalievame. Znesú aj priame slnko (môže však popáliť niektoré výrazne škvrnité odrody), viac im však vyhovuje polotieň a tieň, lepšie tu vynikne kresba a farba listov. 
  • papradie - do vlhka a tieňa patrí aj papradie. Väčšina ich tiež raší neskôr na jar, len niekoľko druhov je vždyzelených. Majú úhľadné ploché, väčšinou sperené listy, ktoré sú v mladosti špirálovito stočené. Dobre sa kombinujú s väčšinou trvaliek, vhodné sú ako podrast pod väčšími kríkmi, ale môžeme ich pestovať aj solitérne. Krásnou papradinou je perovník pštrosí (Matteuccia struthiopteris) s veľkými nálevkovitými ružicami listov, z ďalších odrôd papraď (Polystichum), papratka (Athyrium) či papraď (Dryopteris)
  • tieňomilné pôdopokryvné trvalky - vhodné predovšetkým ako náhrada trávnika i ako podrast pod okrasnými kríkmi. Napr. zimozeleň menšia (Vinca minor), ktorá vydrží sucho, tieň aj slniečko, zimozeleň väčšia (Vinca major), je menej odolná voči zime, často namŕza, ale zvyčajne bez problémov obraší. Tradičné tmavo zelené listy dopĺňajú odrody zimozelene s listami panašovanými. Pekný pôdny kryt urobia tiež krpčiarky (Epimedium), ktoré vytvárajú hustý koberec, ktorý bráni rastu buriny a je úplne nenáročný na údržbu. Dobre znáša suchý tieň. Do polotienistých stanovíšť sa hodí aj pupkovec jarný (Omphalodes verna). Kvitne zjari nezábudkovo modrými kvetmi, pestuje sa však tiež bielokvetá odroda. Vyššia je brunnera väčšia (Brunnera macrophylla). Možno použiť zbehovec (Ajuga) či hluchavky (Lamium), ktoré sa pestujú v mnohých odrodách s bielo škvrnitými listami.
Štítok: Okrasné kvetiny
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa