×
Vyhľadávanie v blogoch

Drieň sa hodí nielen do živého plota, je krásny aj užitočný

Drieň patrí medzi naše pôvodné kríky, teraz vzácne a chránené. Na jeseň je vhodný čas na jeho výsadbu. Je pohľadný, úplne nenáročný a navyše prináša úžitok ľuďom, včelám aj vtákom. Kry drieňa obyčajného (Cornus mas) kvitnú skoro na jar krásnymi žltými kvetmi. Potom ker zdobia podlhovasté, jasne červené či červené plody lesklé ako korále. Sú jedlé a zdravé.

Divo rastúce kríky nájdeme skôr v teplejších oblastiach, pestovať ho možno ale prakticky kdekoľvek, a to v rôznych vyšľachtených kultivaroch. Do obľúbenejších odrôd radíme najmä Devín a Titus, ktoré sa navzájom opeľujú.

Odolávajú jarným mrazíkom a sú veľmi plodné (jeden ker dáva až 30 kg drienok), dorastajú až do výšky 3m. Plody zberáme striasaním na plachtu, keď sú vyfarbené a ešte tvrdé. Drienky sú výdatným zdrojom vitamínu C i ďalších dôležitých látok (sacharidy, organické kyseliny, pektíny, minerálne látky - hlavne fosfor a draslík), dobré sú aj surové, zmäknú však až po prejdení mrazom.

Na pestovanie je drieň nenáročný a odolný, nevadia mu pôdy suché ani kamenisté. Nebude prospievať len v pôdach kyslých a veľmi ťažkých. Ak ho chcete pestovať v nadmorských výškach nad 600 m. n. m. je vhodnejšie chránené stanovisko. Najlepšie bude plodiť na stanovisku umiestnenom na slnku. Na choroby a škodcov netrpí.

Je vhodný do voľne rastúcich živých plotov, skupín kríkov, výborne spevňuje svahy. Zaraďujeme ho k drevinám, v ktorých môžu hniezdiť vtáci a zároveň operencom poskytujú aj potravu.

Z plodov je možné pripraviť chutné a krásne farebné marmelády, likéry, vína, mušty, alebo ich dokonca nakladať na slano vo vínnom octe. Ak ich usušíme, slúžia na prípravu osviežujúceho čaju, ktorý prospieva tráveniu.

Náš tip na výrobu drienkového muštu:
Roztlačené plody zmiešame s vodou v pomere 2: 1 a necháme asi 12 hodín lúhovať, potom šťavu scedíme. Na 1 liter scedenej šťavy pridáme 150 g cukru a liter vody. Mušt nalejeme do fliaš a sterilizujeme.

Štítok: Záhrada
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa