×
Vyhľadávanie v blogoch

Ruža vráskavá upúta jednoduchou a prirodzenou krásou

Vyšľachtených je mnoho atraktívnych ruží. Starobylá ruža vráskavá (Rosa rugosa) nás napriek tomu svojou jednoduchosťou upúta. Husté, pichľavé, košaté, ale odolné kríky preukazujú na záhrade skvelé služby. Pochádza z morských pobreží Ďalekého východu, Japonska, Číny a Kórey. Zaraďujeme ju do skupiny takzvaných sadových ruží.

Dorastá do výšky jedného až dvoch metrov. Má husté pichľavé ostne. Tmavozelené, lesklé listy sa na jeseň pozvoľna sfarbujú do žlta až do žltooranžova. Jej pestovanie nie je náročné, patrí k najodolnejším druhom ruží. Nie je prešľachtená - čiže neodolná.

Skupinová výsadba aj solitér

Sadíme ju v skupinách, aj ako pohľadný solitér, vytvorí pôvabné pozadia či predely záhrady. Vytvoriť z nej môžeme tiež krásny a praktický živý plot. Dobre poslúži aj ako pôdokryvná drevina, pretože dobre odnožuje. Skvele tiež spevňuje svahy.  

Ruža vráskavá prospieva takmer v každej pôde, aj v suchej, nemá rada len trvalé premokrenie a nepriepustnú zem. Stanovisko jej vyhovuje slnečné, znesie aj polotienisté. V polotieni však menej pokvitne. Nevadia jej ani vyššie polohy. Nie je potrebný pravidelný rez a strihanie. Podľa potreby iba odstraňujeme suché, poškodené vetvičky a výhonky.

Kvitne už na začiatku leta

Svojimi nádherne voňajúcimi kvetmi nás poteší skoro po vysadení. Kvety sa objavujú od začiatku leta až do príchodu prvých mrazíkov, najčastejšie vo farbe ružovej, sú však aj odrody biele, žlté, červené, ružovofialové, jednoduché i plnokveté. Z roka na rok potom kvitne bohatšie. Kvety môžu dosahovať veľkosti 5-8 cm.

Oranžovočervené plody (šípky) sú bohaté na vitamín C a ďalšie prospešné látky. Uplatnenie majú rovnaké, ako šípky planej ruže šípovej. Dá sa z nich uvariť lahôdková marmeláda i pripraviť sirup. Sušené v zime poslúžia na posilňujúci a lahodný čaj.

Táto ruža bola často využívaná ku šľachteniu a kríženiu. Dostupná je v bežných záhradkárstvach. Množiť sa dá ľahko drevitými alebo koreňovými odrezkami, ktoré odrezávame od konca jesene do začiatku jari alebo aj semenami.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa