×
Vyhľadávanie v blogoch

Zima sa pomaly blíži, je na ňu vaša záhrada pripravená?

Prvé mrazíky sú tu a zima sa začína s plnou silou hlásiť o slovo. Máte už zazimovanú záhradu?

Pravdepodobne už máte letnené izbové rastliny dávno nasťahované doma, je však najvyšší čas presťahovať vedierkové rastliny (oleandre, okrasné baklažány, vavrín, kamélie, citrusy, atď.) A balkónovky (muškáty, fuchsie), ktoré chceme uchovať na budúcu sezónu. Musíme ich uložiť do nemrznúcich priestorov, najlepšie svetlých. Než ich upracete, skráťte výhony, očistite ich od suchých a poškodených častí a pridajte aj postrek proti škodcom, aj keď sa vám možno zatiaľ javia úplne zdravé. Väčšinou po presťahovaní na menšiu plochu zistíte, že ste si s kvetinami zaobstarali tiež mini zoologickú záhradu – vošky, roztoče a molice sú najčastejšími nevítanými osídlencami. Môžete použiť širokospektrálny postrek na hmyzích škodcov, ktorý účinkuje aj na štítničky a červy – teda obávané puklice. Nápomocné môžu byť aj insekticídne tyčinky, ktoré v množstve podľa veľkosti rastliny zapichneme do pôdy v kvetináči a postupne sa uvoľňujú pri zálievke.

Bielu netkanú textíliu, ktorou v prípade potreby zakrývame na noc vonku ponechané chúlostivejšie rastliny na záhonoch, máme teraz stále po ruke. Textília ochráni aj chryzantémy, keď veľa prší, aby neboli nevzhľadné. Môžeme prikrývať aj záhony s jesennou listovou zeleninou a textília poslúži aj na ochranu neskorých jesenných výsevov zeleniny na budúci rok.

Do bielej netkanej textílie zabalíme aj rastliny či kríky, ktoré potrebujú ľahkú ochranu, tie chúlostivejšie (hortenzie, japonské javory, nové výsadby ruží) chránime béžovou netkanou textíliou, ktorá je pevnejšia a lepšie ochráni proti mrazu. Na zakrytie koreňov a piet kmienkov použijeme filcové kolesá, nástielku z lístia alebo čečiny. Na ochranu kmienkov a miesta štepenia možno použiť hotové filcové pásy.

Stĺpovité ihličnany (tuje, borievky atď.) pred zimou pevne sťahujeme pásmi juty alebo pevným kokosovým povrazom, aby sa pod náporom zrážok, inoväte a potom i snehu nepolámali. Povraz použite aj na voľnejšie stiahnutie kríkov napr. v živom plote.

Prekontrolujte aj všetky úväzky u popínaviek a podľa potreby ich opravíme alebo dotiahneme, nikde nesmie rastlinu drieť.

Nezabudnite na nové mladé výsadby a ovocné stromčeky. Kmienky chránime omotaním jutovinou alebo filcom, podľa oblasti pridáme aj ochranný plastový kryt proti ohryzeniu zverou. Kmeň vyviažeme do osmičky ku kolu tak, aby sa o neho pri vetre nedrel.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa