×
Vyhľadávanie v blogoch

Neskôr kvitnúce letné záhony. Čo na ne vysadiť?

Doba kvitnutia týchto záhonov je august alebo september až október. Je to obdobie, keď už mnoho kvetín nerozkvitá, je preto dobré zavlažovať a rozmyslieť si, aké druhy zvoliť do týchto typov záhonov.

Čo kvitne v letných mesiacoch?

Na augustových záhonoch sa v druhej polovici mesiaca postarajú o pestrú paletu farieb napríklad neskoré floxy, astilby a astry, ktoré pokvitnú až do septembra. Tieto rastliny sa pekne dopĺňajú s trvalo kvitnúcimi rastlinami ako helenium, echinacearebríčekhlaváč, mliečnik a nevädza. V septembri začne na záhradách kvitnúť zástup trvaliek ako sasankyploštičník, prilbice jesennými astrami.

Na slnečnom mieste v nie príliš suchých záhradných pôdach v tomto období krásne pokvitnú rudbekie, phloxy, rebríčky a astry:

Rudbeckia fulgida var. Sullivantii ’Goldsturm‘, Aster dumosus ‚Kristina‘, Phlox paniculata ‚Hochgesang‘, Achillea filipendulina ‚Parkers’s Variety a Physostegia virginiana ’Summersnow‘.

"Táto zmes zastupuje vysoké druhy rastlín, ale i tie, ktoré sa hodia skôr k okrajovým skupinovým výsadbám alebo sú určené pre samotné rozmiestňovanie."

Záhony môžete ladiť i do rôznych farebných kombinácií. V ružovo-bielych variáciách, na slnečnom mieste, v bežnej záhradnej pôde, od augusta do septembra pekne pokvitnú rozmanité rastliny. Vyberáme echinaceu, astry a konopáč. Svojou odolnosťou podporia Aster novae-angliae kompaktne vyzerajúci záhon s Echinaceou purpurea, dobre známou liečivou rastlinou a tmavolistovou odrodou konopáča Eupatorium rugosum. K nim sa skvele doplní vankúšová forma odrody Aster dumosus „Herbsgruss vom Bresserhof“.

Dominantou ďalšieho záhonu môže byť jedna z okúzľujúcich odrôd japonských sasaniek „Königin Charlotte“ (má veľké poloplné kvety hodvábne ružového sfarbenia a v záhone je dobre viditeľná vďaka vysokým stonkám, na ktorých tieto kvety rozkvitajú). Môžeme ich kombinovať s astrou rozložitou, Aster divaricatus, ktorá má tmavé drôtovité stonky a na ich koncoch sa objavujú biele úbory kvetov. Široko kopijovité listy spomínanej astry rozložitej zahalia holú pôdu. Záhon doplní s mierne previsajúcim sviecovitým kvetenstvom Cimicifuga ramosa – ploštičník odrody „Brunette“, ktorý vás omámi aj svojou prekrásnou vôňou.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa