×
Vyhľadávanie v blogoch

Marec na záhrade – záhradnícka sezóna sa rozbieha na plné obrátky – hrabeme, ryľujeme, môžeme už sadiť

Každým dňom je záhrada pestrejšia a pestrejšia. Rašia narcisy, krókusy, šafránytulipány aj krehké scily. Vo vzduchu je cítiť jar a lúče slniečka nás lákajú von. Práce je po zime na záhrade viac než dosť.

Práce na záhrade

Ak ste na jeseň nestihli zrýľovať, môžete sa do toho pustiť práve teraz. Aj keď jarné rýľovanie má oproti rýľovaniu na jeseň pár nevýhod – život v pôde nemá toľko času na regeneráciu, ako keď sa rýľuje na jeseň (pri rýľovaní dochádza totiž k obráteniu hornej vrstvy smerom dole, pri rýľovaní na jar sa môže stať, že organizmy, ktoré boli v spodnej vrstve, sa z tej zmeny nestihnú spamätať a uhynú).

Pôdu zlepšite kompostom či zeleným hnojením. Zapracovaný kompost zlepší zadržiavanie vody a živín, najmä ak máte piesčitú pôdu. Ak máte na záhrade ťažkú pôdu, kompost ju ľahko skyprí a prevzdušní. Pridávaním kompostu dodáte aj živiny. Rýchlo klíči pohánka, vlčí bôb (od marca ich môžete vysiať) – tvoria hlboké korene, ktoré prekyprujú pôdu a niektoré tiež obohacujú o dusík. Je možné ich vysievať na jeseň a na jar ich jednoducho zapracovať.

Stromčeky a kríky

Výsadba voľnokorenných kríkov a stromčekov – pred sadbou namočíme korene stromčeka do vody, na 2–12 hodín (voľnokorenné sadenice i na celý deň). Ak došlo počas prepravy k jeho vyschnutiu, môžeme ho namočiť celý, poškodené korene odstránime šikmým, čo najmenším rezom. Vyhĺbime dostatočne hlbokú a širokú jamu, aby sa tam pohodlne vošiel celý koreňový bal (zhruba by sme sa mali pohybovať okolo 60 x 60 x 60 cm). Všeobecne je možné povedať, že pre dobre priepustné pôdy stačí menšia jama, pre nepriepustné väčšia. Vykopanej pôde zlepšíme kvalitu tak, že ľahšiu pôdu zmiešame s hlinou, naopak ťažšiu doplníme pieskom, aby bola priepustnejšia, vylepšíme ju kompostom. Mladá sadenica nemá ešte tak dlhé korene, aby nimi dosiahla do dostatočnej vzdialenosti a hĺbky pre potrebné minerály, preto by sme mali dno jamy ľahko prihnojiť (napríklad kompostom) a pomôcť tak stromčeku pri štarte. Nezabudnite, že veľmi nakyprená pôda sadá asi desať dní, preto plná jama hliny tak po týždni rozhodne nemusí vyzerať. Stromček dáme do jamy, zasypeme hlinou, ktorú postupne prišľapujeme, potom dôkladne zalejeme.

Kvety a zelenina

Niektoré trvalkyokrasné trávy časom dorastú do veľkých rozmerov a začnú poľavovať v kvitnutí, nie je však potrebné sa ich zbaviť. Rastliny je možné "omladiť", a zároveň si ich namnožiť delením. Pamätajte na to, že vitálne časti bývajú na okraji, zatiaľ čo stred trsu býva nepoužiteľný. Skôr ako sadenice trvaliek znovu vysadíte, odstráňte odumreté listy a stonky.

V marci už zahájime výsevy letničiek, aby sme si ich mohli pred výsadbou doma predpestovať. Nezabúdame ani na výsev semien zeleniny. Vysievame napr. brokolicu, karfiol, kaleráb, zeler, baklažán, paradajky, šaláty. Ak je mierne počasie a ak nie je pôda premočená, môžeme realizovať priamy výsev na záhony – šalát poľný, špenát, hrášok, mrkva, reďkovky. Nezabudnite pôdu mierne vlhčiť, aby sa semená nevyplavovali a neuschli. Ak budú hroziť mrazy, prekryte výsevy netkanou textíliou.

Začneme sa taktiež venovať trávniku, aby sa ľahko spamätal po zimnom prívale snehu a krásne rástol celú sezónu. Myslíme aj na ruže a iné okrasné a ovocné dreviny a vykonávame u nich potrebný jarný rez.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa