×
Vyhľadávanie v blogoch

Aké okrasné cibuľoviny by vám v záhrade nemali chýbať?

Obdivujete kvitnúce krehké krókusy, snežienky a bledule, kráľa cibuľovín – tulipány, kvety narcisov či nebesky modrých modríc? Cibuľoviny stačí raz vysadiť a krásou svojich kvetov vás môžu tešiť niekoľko ďalších jarí.

Na pestovanie sú jednoduché a efekt pritom ohromujúci. Cibuľoviny kvitnúce na jar sa vysádzajú od polovice septembra a v priebehu októbra. Včas vysadená cibuľka si do zimy vytvorí dostatočne husté korene a na jar bude kvitnúť v plnej kráse.

Okrasné cesnaky

Allium cristophii

Prízemná ružica tohto cesnaku je zložená z 5–8 sivozelených, vzpriamených, kopinatých listov, ktoré sú dlhé 40–50 cm. Kvetenstvo guľovitého tvaru je umiestnené na lysom stvole vysokom 60–80 cm a je zložené zo 100–200 pomerne veľkých, svetlofialových hviezdičkovitých kvetov kovového lesku.

Kvety sa objavujú v prvej polovici júna a odumierajú začiatkom júla. Cibule sú, rovnako ako u ostatných kultivarov, mrazuvzdorné. Vysádzame ich začiatkom októbra do výživnej, ľahkej pôdy na plné slnko do hĺbky 12–15 cm na vzdialenosť 40–50 cm.

Na stanovišti môže zostať viac rokov, ak cibule mulčujeme, pri vysokých teplotách je totiž potrebné zabrániť premokreniu a prehriatiu pôdy. Cibule trpia na bakteriálne choroby. V menších skupinách ich sadíme do trvalkových záhonov.

Tento okrasný cesnak využívame aj na rez do vázy. Dekoratívne sú aj sušené kvety, ktoré možno prifarbovať.

Allium karataviense

Tento kultivar má 2–3 prízemné listy dlhé 20–25 cm, ktoré sú na rozdiel od ostatných cesnakov veľmi široké a obzvlášť dekoratívne. Spodná strana a lem listov sú purpurové a vrchná strana je kovovo lesklo modrozelená. Guľovité, svetloružové, drobné kvety tvoria kvetenstvo s priemerom 10–12 cm.

Semenníky sfarbené dopurpurova sú ešte dlho po odkvitnutí veľmi dekoratívne. Kvitnú začiatkom júna, vegetáciu ukončujú v prvej polovici júla. Cibule sú tiež mrazuvzdorné. Vysádzame ich začiatkom októbra do hĺbky 12–14 cm na vzdialenosť 20–25 cm.

Na jednom stanovišti vytrvá mnoho rokov. Znesie aj mierny polotieň či extrémne suché stanovište. Pokiaľ má priaznivé podmienky, množí sa aj samovýsevom. Hodí sa do skaliek a do popredia trvalkových záhonov.

Hlavný dekoratívne účinok majú ozdobné listy a odkvitnuté kvetenstvá. Možno vysádzať aj do kvetináčov a vonkajších ozdobných keramických nádob najlepšie v kombinácii s alpinkami. Ide o vitálny a veľmi odolný druh, ktorý však neznesie premokrenie počas vegetačného pokoja.

Allium sphaerocephalon

V spodnej tretine je lodyha porastená úzkymi, žlábkovitými listami, ich pošvy obopínajú lodyhu, sú dlhé 20–25 cm a pri odkvitaní rastliny väčšinou odumierajú. Kvetenstvo na vrchole byle je zložené z niekoľkých desiatok drobných, purpurových kvietkov a dosahuje priemer 4–5 cm, je pretiahnuté guľovité a husté.

Výška rastliny vrátane kvetenstva je 50–60 cm. Guľovité kvetenstvo je dekoratívne už niekoľko týždňov pred rozkvitnutím, hoci rastliny kvitnú až v polovici júla. Na konci júla vegetáciu ukončuje. Cibule sa vysádzajú do hĺbky 6–8 cm na vzdialenosť 10–15 cm a sú mrazuvzdorné.

Ide o veľmi vitálny kultivar, ktorý nebýva napádaný chorobami. Cibule nemusíme presádzať niekoľko rokov. Rozmnožuje sa hlavne semenami, ktorých vytvára značné množstvo, podobne ako ostatné cesnaky. Je vhodný do menších skupín pre spestrenie trvalkových záhonov a najmä na rez kvetov. Kvetenstvo je vo váze veľmi trvanlivé a dekoratívne zaujímavé.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa