×
Vyhľadávanie v blogoch

Najobľúbenejšie jarné cibuľoviny - ako na ich pestovanie?

Korunkovky

Ideálne stanovište je na slnkom ožiarených a napriek tomu vlhkých svahoch a lúkach, pozor však na to, ktoré rastliny budú rásť v jeho okolí (korunkovka máva zložitý, bohato rozrastený koreňový systém a "neznáša" vo svojom okolí korene ostatných rastlín, najmä s kríkmi sa neradi delia o priestor). Cibuľky vysádzame na prelome augusta a septembra do výživnej pôdy aspoň 15 cm, lepšie však 20–25 cm hlboko. Neznáša preschnutie ani premočenie. Po odkvitnutí a zatiahnutí listov (býva to asi v júni) vyberieme cibuľky zo zeme a uskladníme ich na vlhkom mieste, najlepšie v rašeline. Cibuľka korunkovky by v žiadnom prípade nemala príliš vyschnúť, tým sa odlišuje v uskladnení od tulipánov alebo narciov.

Ľalie

Ľalie príliš nemilujú presádzanie, dobre si teda rozmyslite, kam ich zasadíte. Stanovište by malo byť s ľahšou, dobre priepustnou zeminou, pozor na kotliny, kde sa v zime drží mráz. Na druhej strane im neprospieva ani spaľujúce poludňajšie slnko, čo sa dá vyriešiť mulčovaním a umiestnením do polotieňa. Cibuľky sadíme od polovice septembra do konca októbra, niektoré odrody ešte neskôr, až v novembri. Rôzne odrody majú odlišné nároky na pH pôdy. Pri zavlažovaní urastených ľalií dbáme na to, aby voda neprichádzala do priameho kontaktu s listami.

Náš tip: Množenie je možné pomocou cibuľových šupín ľalie. Do kvetináča so spodnými otvormi (na odtok prebytočnej vody) nasypeme drobný štrk, stačí tri alebo štyri centimetre, na štrk rozprestrieme asi tri centimetre rašeliny, pridáme záhradnú zeminu, asi päť centimetrov a hore dáme zmes rašeliny s pieskom - šupiny sadíme špičkou nahor, všetko dôkladne zalejeme vodou.

Krokusy

Najčastejšie pestovaným druhom sú jarné krókusy. Na jar kvintú bielymi, modrými, fialovými alebo žltými kvetmi, tým neublížia ani mierne jarné mrazíky (akonáhle sa objaví mráz, pritlačia sa k zemi, keď sa zem a vzduch zahrejú, kvety sa narovnajú a záhradu krášlia naďalej). Väčšie ako klasické krokusy, sú krokusy veľkokveté (ich pôvodná farba je žltá). Kvitnú od marca do apríla. U jesenných krokusov najprv rastú ich kvety (od septembra do novembra) a až potom, teda na jar, listy (zvládajú mrazíky aj pod -5 °C). Bude sa im dariť tak v tráve, tak aj v záhone, na skalke a dokonca aj v nádobe. Stanovište by malo byť na slnku, najmä pre jesenné krokusy, jarné znesú aj mierny tieň. Vadí im premokrená pôda, tá musí byť priepustná. Pôda by mala byť hlinitopiesočnatá, ľahko humózna, rozhodne nie vyhnojená maštaľným hnojivami. Pokiaľ sadíme do trávy, nesmieme sadiť pod trsy. Jarné krokusy vysádzame v septembri alebo v októbri, vtedy ubúda hrabošov, jesenné potom v júli a to do hĺbky 3 až 10 cm.

Štítok: Cibul'oviny
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa