×
Vyhľadávanie v blogoch

Cisársky strom prežije aj požiar. Viete, ako sa volá?

Paulovnia plstnatá, inak tiež cisársky strom, nesie svoj názov na počesť Anny Pavlovny Pomonovovej, ktorá bola holandskou kráľovnou (ruská kňažná a najmladšia dcéra cára Pavla I.). Odtiaľ teda názov čínsky cisársky strom.

Paulovnia patrí do čeľade Paulowniaceae. Ako prví ju objavili na území juhovýchodnej časti Číny, kde má dodnes mnohostrannejšie využitie. Vysádza sa však už aj v teplejších častiach Európy.

Un nás je považovaná za pomerne vzácnu drevinu, môžeme si ju prezrieť napr. na zámku Ploskovice, v parku pri Dome, alebo napríklad v Brne v Biskupskom dvore.

Paulovnia je veľmi odolná - je potvrdené, že celý strom dokáže prežiť napríklad požiar, má tak silné a regenerujúce korene. Ako jedna z mála nemusí mať presný typ pôdy, je totiž veľmi prispôsobivá.

Pôdu navyše obohacuje dusíkom a zabraňuje svojimi koreňmi vzniku prípadnej erózie. Jej rastu a vyvíjaniu ale zabraňujú tiene ostatných stromov. Má veľa vynikajúcich vlastností, je rychlorostúca, s veľkými listami a nádhernými zvončekovitými kvetmi.

Kmeň, listy a plody paulovnie

Kmeň paulovnie je rovný, dobre viditeľný až do hornej polovice koruny. V hornej časti koruny vetvy smerujú nahor, naopak v strednej a dolnej časti koruny sú vodorovné. Kôra stromu je pomerne hladká, farby od šedej do hnedošedej.

Listy sú tvaru oválneho až srdiečkovitého, zhora matné, temne zelené, pokryté krátkymi chĺpkami, zospodu sivé. Kvety sú veľké, zvončekovitého tvaru, farby svetlo fialovej, vnútri si môžeme všimnúť žltých prúžkov.

Plody sú tvaru kapsuly, spočiatku zelené, lepkavé, v priebehu dozrievania drevnatejú a menia farbu na šedohnedú a obsahujú množstvo malých semien. Na zimu svoje listy zhadzuje.

Ak sa ju rozhodnete pestovať zo semien, je dobré k tomu využiť tzv. jiffy (sadbovacie tablety, ktoré prispejú k rýchlejšiemu procesu klíčenia). Paulovnia kvitne zjari, v apríli až v máji, než vyrašia prvé listy.

Tradícia cisárskeho stromu

V Číne sa pestuje kvôli veľmi kvalitnému drevu, ktoré je veľmi ľahké a má výborné rezonančné vlastnosti. Používa sa tu na výrobu hudobných nástrojov. Vďaka svojim vlastnostiam a rýchlemu rastu masy aj ľahkosti sušenia môžeme drevo použiť na energetické zhodnocovanie a na produkciu biomasy.

V Číne je tradíciou zasadiť cisársky strom pri narodení dievčatka, rýchlo rastúci strom rastie spolu s ňou, a keď je potom dievča zrelé na vydaj, strom sa porazí a vyrobia sa z neho predmety do jej výbavy.

Za dobrých podmienok sa však paulovnie šíria vďaka ľahkým semenám až agresívne a je tak plevelným stromom.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa