×
Vyhľadávanie v blogoch

Koriander má lístky nezvyčajnej vône a chuti, pestuje sa práve kvôli nim, ale i kvôli semenám

Koriander je nevyhnutný v orientálnej kuchyni, využijú sa z neho všetky časti rastliny – listy, ktoré sú najlepšie čerstvé, zrelé sušené semená a aj sušené korene. Koriander siaty (Coriandrum sativum) je pôvodom z Orientu, dôkazom čoho je i jedinečná, korenistá exotická vôňa. Používa sa už od staroveku hlavne v ázijskej, juhoamerickej a mexickej kuchyni. Vonia celá rastlina, ktorá má okrúhle i nitkovito štrukturované jemné lístky. Guľaté semienka dozrievajú na okolíkoch. Kvitne na bielo.

Pestovanie

Koriander je jednoročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 20–60 cm, podľa druhu. Vyhovuje mu rásť na slnečnom a vzdušnom stanovišti, miluje slnko. K tomu, aby dobre prospieval, potrebuje priepustnú, ale výživnú pôdu a dostatok vlahy. Klíčenie semien urýchlime 2–3 dňovým máčaním vo vlažnej vode alebo harmančekovom náleve, ktorý semienka posilňuje a chráni proti plesniam. Semenami sa koriander ľahko rozmnožuje. Semená koriandra zberáme tak isto ako semená kôpru. Pred použitím v kuchyni je ideálne nechať ich ešte niekoľko týždňov až mesiacov dosušiť, pretože dozrievaním sa ich kvalita zvýši.

Použitie

Semená sú veľmi aromatické a sladkasté. Celé alebo podrvené sa pridávajú nielen do slaných omáčok, ale i do sladkých jedál, dezertov a pečív, ako sú sušienky či domáci chlieb. Čerstvé lístky koriandru môžeme zberať i z nádoby na okennom parapete. Doplníme nimi orientálne pokrmy z mäsa, hlavne dusené, používame ich ako prísadu do čatní, polievok, restovanej zeleniny. Vysoká teplota by ich znehodnotila, pridávame ich teda až na konci tepelnej úpravy. Je možné ich pridať aj do sendvičov, jednohubiek, zeleninových i ovocných šalátov.

Liečivé účinky

Rastlina má aj liečivé účinky - semená ich majú ešte výraznejšie ako listy. Odstraňujú kŕče, pôsobia proti plynatosti, majú i mierne antiseptické účinky, silnejší nálev pôsobí mierne sedatívne. Nálev z lyžičky podrvených semien je možné užívať pri poruchách trávenia. Žuvaním semien si osviežime dych. Po usušení a rozomletí sú silne aromatické aj korene, podobne ako semená, sú súčasťou kari korenia.

Štítok: bylinky, koriander
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa