×
Vyhľadávanie v blogoch

Sucho im neprekáža – ktoré rastliny vystačia i s menším prídelom vody?

Ak vám na záhradu praží celý deň slnko a vody je nedostatok, je potrebné správne vybrať kvety na výsadbu. Suchomilné portulaky veľkokveté (Portulaca grandiflora) vynikajú krásnymi kvetmi v mnohých farbách, môžu byť jednoduché i plné. V premočených pôdach budú uhnívať, sú teda ideálnymi kandidátmi do suchého prostredia. Najviac ocenia suché múry alebo skalky – vyžadujú slnečné stanovištia, dobrú drenáž a pôdu s nižším obsahom živín.

Medzi sukulenty patrí adénium (Adenium) či agáve (Agave), ktoré ponúka celý rad odlišných druhov od miniatúrnych až po obrovské. Často sa pestujú v Stredomorí a na iných miestach s teplým počasím, u nás sa im na suchších slnečných miestach bude dariť tiež. U týchto druhov rastlín sa predpokladá, že ľahko prekonajú i dlhodobé sucho. Adénium sú rastliny príbuzné oleandrom, je teda zrejmé, že sú taktiež jedovaté (rastliny v zime opadávajú, mali by byť v suchu).

Efektnými rastlinami ako do záhrad, tak i na sušenie sú čarodejkyČarodejka belasá (Echinops ritro)čarodejka guľatohlavá (Echinops sphaerocephalus), ktoré sú i obľúbenými včelárskymi rastlinami, sa pestujú ako pre okrasu, tak i pre úžitok. Sú vyššieho vzrastu a kvitnú od júla do septembra, vyžadujú suchú pôdu a slnečné stanovište. Rovnako ako čarodejka, aj mydlica (Saponaria) je medonosnou rastlinou dávajúcou prednosť slnečným živným pôdam. Mnohokveté kvetenstvá sú s bielou až ružovkastou korunou. Zaraďujeme ich k vyšším trvalkám.

Pôvodne bola mydlica lekárska (Saponaria officinalis) často využívaná na liečebné účely, hlavne pri kožných ochoreniach. Neprávom zabúdaný býva mak (Papaver), a to i napriek tomu, že jeho okrasná hodnota v záhradách je nenahraditeľná a možnosti využitia sú rozmanité. Máme na výber mnoho druhov od skalkových až po trváce vysoké záhradné maky (výška sa pohybuje od 20 do 100 cm).

Na pestovanie rozchodníka Sedum rupestre ‘Angelina‘ je vhodné slnečné stanovište a dobre drenážovaná pôda. Tento kultivar má okúzľujúce ihličkovité listy, na slnku plné žlté vyfarbenie prechádzajúce do ohnivo bronzovej, zatiaľ čo v polotieni získa farbu lipovej zelene. Suchšie prostredie majú v obľube i iné druhy rozchodníkov.

Až meter vysoké kríky vytvárajú perovskie (Perovskia), ktoré sú veľmi nápadné vďaka ich striebristým listom a fialovým kvetom usporiadaným v súkvetiach. Na jar kríky zostrihneme dosť hlboko. Stanovište by malo byť slnečné s dobre priepustnou pôdou. Sú plne mrazuvzdorné a kvitnú najčastejšie v júni a júli.

Slnko a polohy chránené pred vetrom milujú šalvie (Salviae), inak sú to úplne nenáročné rastliny. Vysádzame ich do prírodných skupín, ale môžu sa uplatniť i ako rastliny k rezu.

Pestovanie levandule (Lavandula) na priamom slnku vám zaručí, že jej farba i vôňa bude veľmi intenzívna. K tomu, aby levanduľa prospievala, potrebuje priepustnú, najlepšie piesčitú pôdu, dobré odvodnenie a dostatok slnečného svetla.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa