×
Vyhľadávanie v blogoch

V januári začíname s výsevom paprík

Papriky môžeme rozdeliť na sladké kápie, veľkoplodé štipľavé papriky a chilli papričky.

Ak chcete pestovať papriky zo semien, musíte sa do záhradníckej sezóny prebudiť už teraz, v priebehu januára. Semienka paprík majú silné osemenie a je vhodné ich namočiť na niekoľko hodín alebo na jeden deň do vlažnej vody (je možné pridať i stimulátor). Následne ich vysievame do substrátu na klíčenie. Papriky sú teplomilné a aj pri klíčení potrebujú teplotu 30 °C. Často ich rosíme. Sadeničky pikírujeme, až keď sú naozaj silné a presádzame ich do výživného substrátu. Pri výbere rozmýšľajte nad tým, kde budete rastliny pestovať, môžete kúpiť semienka pre skleníky a fóliovníky, ale i papriky vhodné na poľné pestovanie.

"Laicky môžeme papriky rozdeliť na sladké kápie, veľkoplodé štipľavé papriky napr. PCR a chilli papričky."

Paprika Zlata

Raná odroda určená hlavne do skleníkov či fóliovníkov. Dorastá do výšky okolo 50 cm, jej plody sú kužeľovitého tvaru, majú silnú stenu a dozrievajú do žltej až červenej farby. Zberajú sa v čase, keď sú žlté. Majú lahodnú chuť, sú sladké, aromatické a najlepšie sa hodia na priamu konzumáciu či do zeleninových šalátov.

Paprika Orias F1

Má jasne zelené až červené plody výraznej štipľavej chuti. Odroda s veľmi úzkymi plodmi tzv. pepperoni. Paprika má jemne zakrútené špičky plodov. Je vhodná na pestovanie vo voľnej pôde i v skleníku. Je odolná voči vírusom.

Paprika Gemini F1

Hybridná stredne skorá odroda, ktorá je vhodná na vonkajšie pestovanie i na pestovanie v skleníku. Plody sú veľké, žlté, 15–18 cm dlhé s pomerne silnou stenou a dosahujú hmotnosť okolo 300 g. Rastliny sú odolné voči vírusovým chorobám paprík a plody sú rezistentné voči prezretiu.

Paprika Koral

Poloskorá odroda chilli, ktorá je odolná voči horším pestovateľským podmienkam. Môžete ju pestovať i na slnečnom vonkajšom záhone. Plodí drobné papričky guľatého tvaru, ktoré dozrievajú od zelenej až do tmavo červenej farby. Ide o stredne štipľavú odrodu (SHU je 25 000–35 000 jednotiek).

Paprika Boneta

Raná odroda sladkej papriky, ktorej sa bude dobre dariť na slnečnom vonkajšom záhone. Dorastá do výšky okolo 60 cm a plody vážia cca 130 g. Dozrievajú od žltozelenej farby až po červenú. Plody majú pomerne silnú stenu.

Paprika Beros Kozí roh

Táto paprika je odrodou papriky typu kozieho rohu s vegetačnou dobou až 90 dní. Vyznačuje sa svojou strednou štipľavosťou a až 20 centimetrov dlhými plodmi tmavočervenej farby. Je vhodná nielen na sušenie, ale aj na nakladanie. 

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa