×
Vyhľadávanie v blogoch

Kaktusy sú rastliny vhodné i pre začiatočníkov

Kaktusynenáročné rastliny, ktoré sa vám odvďačia za trocha zvláštnu starostlivosť. K životu potrebujú priame slnečné svetlo, zálievka je lepšia raz dôkladná, než častá a mierna. Substrát by mal byť namiešaný z minerálnej drte, ostrého piesku či škvary a kvalitnej záhradnej zeminy.

Echinocactus

Veľmi dekoratívny druh kaktusu s pravidelne usporiadanými tŕňmi guľovitého tvaru, pochádzajúci z centrálnych častí Severnej Ameriky a Mexika. Zvlášť obľúbený je Echinocactus grusonii. Kvetov sa od neho pravdepodobne nedočkáte. Potrebuje slnko a teplo a minerálnu výživu.

Echinocereus

Miluje veľa slnka, teplo a v lete výdatnú zálievku. Patrí medzi menej náchylné na pestovanie. Niektoré druhy vydržia i mráz mínus pätnásť stupňov Celzia. Avšak len niektoré!

Astrophytum

Veľmi dekoratívny kaktus, ktorý má len málo alebo žiadne tŕne, pri dobrej starostlivosti a zimovaní na jar krásne kvitne. Je milovníkom slnka a sucha, substrát by mal mať dobre priepustný a bohatý na kamienky. Pôvodom je z Mexika.

Mammillaria

Jeden z tzv. chlpatých kaktusov – má nielen tŕne, ale aj množstvo trichómov. Miluje slnko, kvitne drobnými kvietkami vo venci na vrchole stonky.

Notocactus

Na rozdiel od iných znesie menej slnka a vzdialenejšie polohy od južného okna alebo môže byť umiestnený na parapete východného okna, a taktiež znesie bohatšiu zálievku. Substrát musí byť mierne kyslý.

Gymnocalycium

Tento juhoamerický druh je menej náročný na svetlo a znesie i pobyt ďalej od okna, dobre kvitne. Známy je Gymnocalycium baldianum.

Lobivia

Miluje veľa slnka, má veľké množstvo tŕňov a pri dobrej starostlivosti spoľahlivo kvitne.

Rebutia

Pôvabné drobné kaktusy, ktoré bohato odnožujú a spoľahlivo kvitnú. V období letných horúčav ich ale nezalievajte!

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa