×
Vyhľadávanie v blogoch

Starostlivosť o fikusy

Figovníky, známejšie ako fikusy, patria k obľúbeným izbovým rastlinám hlavne preto, že dokážu čistiť vzduch a nároky na starostlivosť o ne sú minimálne. Aj napriek tomu ale existuje niekoľko vecí, na ktoré je treba si dať pozor.

Malolisté fíkusy sa predávajú v rôznych kultivaroch. Fikusy su pôvodom z Indie, zaraďujú sa do čeľade morušovité. V interiéri dorastajú do výšky od tridsať centimetrov až do dvoch metrov. Fikusom musíme dopriať rozptýlené svetlo, dostatok vody a zvýšenú vlhkosť vzduchu. Pozor na priame slnečné svetlo, dokáže im popáliť listy. Substrát by sme mali udržovať stále vlhký, ale voda by nemala stáť v miske. Či už preliatie alebo naopak preschnutie môže mať pre rastlinu negatívne následky. Pri preliatí dôjde k hnilobe koreňov, postupnému žltnutiu a opadávaniu listov a teda úhynu celej rastliny, naopak veľmi suché prostredie môže spôsobiť hnednutie a usychanie listov.

Pri náhlej zmene prostredia alebo prudkej zmene teploty fikus zhadzuje zelené listy a často i hynie. V miestnosti, kde ho pestujete, udržujte konštantnú teplotu a nepresúvajte rastlinu z miesta na miesto, pravidelne ju zalievajte a hnojte tekutými hnojivamiFikus presádzame najčastejšie skoro na jar, čím dosiahneme prudké zrýchlenie jeho rastu a celkové zlepšenie vitality. Presádzajte až vtedy, keď už korene vyliezajú z kvetináčov von. Kvetináč voľte asi o dva až tri centimetre väčší než ten pôvodný. Rozrasteným rastlinám vo veľkých nádobách prospieva každoročné odobranie vrchnej vrstvy zeminy a jej nahradenie novým, kvalitným substrátom.

Známe druhy a kultivary fikusu

  • Fikus plazivý (Ficus pumila) – plazivá izbová rastlina s drobnými bledozelenými lístkami, kultivar plazivého fikusu White Sunny zaujme bielymi panašovanými listami,
  • Fikus kaučukový (Ficus elastica) – pôvodne vzácny kvôli kaučuku, má veľké tmavozelené listy s rôznymi farebnými škvrnami, 
  • Fikus lýrovitolistý (Ficus lyrata) – jeho bledozelené listy špecifického tvaru sú veľmi dekoratívne, 
  • Fikus vykrojený (Ficus retusa) – druh vyšľachtený priamo pre tvarovanie – bonsaj,
  • Fikus lesklý (Ficus benjamina) – patrí k najobľúbenejším, typické sú jeho drobné kožovité listy tmavozelenej farby, pestuje sa ako stromček alebo kompaktný krík. V predajniach zvyčajne narazíte na lesklé fikusy kultivaru ´Kinky´ (ide o stredne vysoký krík s bielo lemovanými, sýto zelenými listami), druhou známou lesklou odrodou je ´Natasja´, tiež krík bledozelenej farby.

Náš tip: Fikus lesklý si poradí i s výparmi z lakov a čistiacich prostriedkov, ktoré obsahujú čpavok.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa