×
Vyhľadávanie v blogoch

Aké sú Vaše najobľúbenejšie jarné kvety?

Teraz je najvyšší čas vysádzať cibule obľúbených snežienokbledúľtavolíny či čemerice. Existuje aj množstvo ďalších krásnych jesenných cibuľovín dostupných v rôznych farebných, tvarových i výškových variantoch, ktoré nás svojimi kvetmi potešia v priebehu celej jari.

Korunkovka strakatá (Fritallaria meleagris) 

Známejšou príbuznou mohutnejšej korunkovky kráľovskej je krásny drobnokvetý variant, známy hlavne zo skaliek a záhonov – korunkovka strakatá. Na začiatku jari ju môžete niekde kúpiť i rýchlenú. Svoje uplatnenie nájde na oknách, na balkónoch a terasách, v kombinácii s inými jarnými cibuľovinami a prvými kvitnúcimi trvalkami. Zaujme svojimi ružovými „kockovanými“ zvončekmi. Potrebuje vlhký substrát, svetlo a chlad, i v jej prípade je teda vhodnejšie umiestnenie v exteriéri alebo v chladnejšom interiéri. Po odkvitnutí ju i s koreňovým balom presadíme do záhrady, napríklad k jazierku.

Kosatec sieťkovaný (Iris reticulata)

Je to druh drobného kosatca, ktorého zásobným orgánom je cibuľka, nie hľuza, ako sme pri kosatcoch zvyknutí. Najkrajší je vysadený v menších či väčších skupinách, pôsobivé je i vysadenie v kovových nádobách či terakote s patinou, prípadne v malých korýtkach. Tento druh je pomerne nízky, bohato kvitne a následne po odkvitnutí vyrastú z cibuliek dlhé a úzke listy. Kosatce sú mimoriadne mrazuvzdorné a bez problémov zvládnu i veľmi studené zimy. Ideálne je pestovať ich v exteriéri na slnečnom stanovišti.

Prvosienky (Primula)

V súčasnosti je vyšľachtených množstvo variantov v rôznej pestrej palete farieb, v odtieňoch bielej, oranžovej, ružovej, červenej, modrej i modrofialovej. Niektoré sú jednofarebné, iné viacfarebné, existujú i odrody s nariasenými plnými nebo poloplnými kvetmi. Pri nákupe si vyberieme takú rastlinu, ktorá ešte len začína kvitnúť – každý kvet kvitne necelý týždeň, ale priebežne dorastajú stále nové a nové. V interiéri preferuje chladnejšie miestnosti – ideálne je teda umiestnenie do svetlých chodieb či veránd. Vonku majú prvosienky rady polotieň alebo slnečné miesto, neprospieva im veľmi suché a príliš slnečné stanovište. Pôda by mala byť výživná, stále mierne vlhká.

Okrasné cesnaky (Allium)

Okrasné cesnaky sú stále viac populárne. Existujú rôzne druhy odlišujúce sa vzájomne ako výškou, tak i farbou či tvarom guľovitých kvetov. Kvitnú neskôr ako ostatné jarné cibuľoviny – až koncom jari, väčšina z nich potrebuje slnečné stanovište a dobre priepustnú pôdu.

Tulipány (Tulipa)

Tulipány sú vraj najvznešenejšou ozdobou jarných záhonov a kytíc. Je možné ich pestovať v rôznych odrodách s kvetmi najrôznejších tvarov a farieb. Sú jednými z najpestovanejších a druhovo najbohatších cibuľovín na celom svete. Tulipány potrebujú slnečné stanovište s priepustnou, výživnou pôdou. Po odkvete odkvitnutú stonku odštipneme, aby sa rastlina nevysilila tvorbou plodov, listy však ponecháme, aby si rastlina stačila stiahnuť živiny späť do cibuľky a budúci rok krásne kvitla.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa