×
Vyhľadávanie v blogoch

Tulipány – nízke i vysoké, kvitnúce skoro na jar i začiatkom leta

Potešenie oka záplavou pestrých farieb – úchvatné jarné „predstavenie“ si pripravíte, ak vhodne skombinujete rozmanité odrody tulipánov. Dajú sa vyberať podľa výšky, tvaru kvetu i doby kvitnutia. V októbri je čas na výsadbu cibuliek, už máte nakúpené? Tulipány musia totiž na jeseň poriadne zakoreniť, potom v rastovom odpočinku prečkať zimu a na jar rýchlo pokračovať vo vývoji. Ideálny čas na výsadbu tulipánov je od konca septembra do začiatku novembra.

Pôdu spracujeme na hĺbku rýľa, cibuľky nemôžeme vložiť na tvrdý podklad. Stanovište vyberieme na plnom slnku, akýkoľvek tieň spôsobuje preťahovanie byle a ich políhanie. Budú rásť v každej priemernej záhradnej pôde, avšak ideálna (i z pohľadu jednoduchého zberu) je  humózna, hlinito-piesčitá pôda. Záhony pred výsadbou zásadne nehnojíme čerstvým hnojom, naopak vhodný je dobre uležaný kompost neutrálnej pôdnej reakcie. Pri cibuľkách s obvodom nad 13 cm je vhodná hĺbka výsadby i 18 cm od základu cibuľky, menšie cibuľky sadíme primerane plytko, ale u kvetu schopnej veľkosti aspoň 12 cm hlboko. So zálievkou si nerobíme veľké starosti, tulipány zalievame len za obzvlášť suchého počasia.

Tulipány je vhodné kombinovať s inými rastlinami, napríklad s dvojročnými, ktoré kvitnú v ten istý čas ako tulipány. Dobre pôsobia i na samostatnom väčšom záhone. Osadiť je možné niekoľko farebne kontrastných plôch, ale pekná je i zmes farieb. Sirôtky môžu plochu doplniť o modrú farbu, ktorú u tulipánov nenájdeme. Prvé vysadíme cibuľky tulipánov (avšak oveľa redšie ako pri tulipánovej monokultúre – asi 25 cm od seba), na zarovnaný povrch potom presádzame silné sadenice sirôtok, nezábudiek alebo sedmokrások. I tie musia mať dostatok času, aby do zimy dobre zakorenili.

Na jar sa súčasne s botanickými tulipánmi objavujú asi 30 cm vysoké rané jednoduché i plnokveté tulipány. Je možné ich sadiť na záhony a sú vhodné i na rýchlenie v nádobách. Pár dní po nich začiatkom mája rozkvitajú vyššie (40 až 50 cm vysoké) záhradné tulipány obvyklého klasického tvaru – nájdeme ich pod označením Triumph tulipány a Darwinove tulipány. Najlepšie sa však pestujú a taktiež sa dobre množia Darwinove hybridy. Sú mohutné s pevnými byľami a dosahujú výšku až 70 cm. Plne sa otvárajú iba za slnečného svitu.

Odrody tulipánov ľaliokvetých s úzkymi okvetnými lístkami, papagájovitých s bizarne poprehýbanými kvetmi, rozstrapkaných s akoby rozstrihanými okrajmi kvetov a plnokveté neskoré odrody uzatvárajú obdobie kvitnutia tulipánov. Medzi stále častejšie pestované patria i kuriozity – tulipány s bielo alebo žlto pruhovanými listami alebo tulipány s viacerými kvetmi na jednej stonke. Čerstvo upravený záhon je dobré zakryť drobnými vetvami, láka k nežiadúcej aktivite domácich miláčikov. Zimná ochrana čečinou nie je potrebná, pretože cibuľky tulipánov prezimujú zvyčajne bez problémov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa