×
Vyhľadávanie v blogoch

Záhrada môže byť rozkvitnutá aj na jeseň

Nielen farebná paleta jeseňou sfarbeného lístia môže skrášliť záhradu. Niektoré jesenné kvety sú navyše odolné voči slabým mrazom a ich zoznam nie je krátky. Teraz je aj ideálny čas na výsadbu či rozsadenie trvaliek. Rastliny, ktoré vám predstavíme, sú nenáročné na starostlivosť.

Chryzantémy

rastú do výšky 40 cm až 1,2 m. Darí sa im vo vlhkých pôdach na plnom slnku. Využívajú sa ako solitérne rastliny, krásne lemujú aj záhony s inou výsadbou alebo sa kombinujú v najrôznejších skupinách s inými rastlinami kvitnúcimi na jeseň. Či už sú v trsoch alebo guľovitých tvaroch, vždy vás od augusta do októbra odmenia paletou nádherných kvetov. Chryzantémy existujú v mnohých variantoch farieb a tvarov kvetov. Dlho sa spájali hlavne so sviatkom zosnulých, už to ale dávno neplatí. Odrodám citlivejším na zimu po odkvitnutí zrežeme výhonky tesne nad zemou, ponecháme stonky len do výšky 5 cm od zeme a prikryjeme ich lístím alebo vetvičkami ihličnanov. Ak sa rozhodneme vybrať ich z pôdy, urobíme to i s koreňovým balom a uložíme ich do drevenej debničky do pivnice či skladu, kde môžu prečkať zimu pri teplote 5–8 °C.

Chryzantéma indická, kultivar 'Citrus', preferuje slnečné stanovište s priepustnou pôdou a dostatok vlahy počas rastu. Neznáša premočné pôdy. Pre bohatý, bujný rast a trvalé kvitnutie potrebuje i dodanie živín – kompost alebo zrelý hnoj. Je schopná odolávať mrazu až do -23 °C. Dospelá rastlina dorastá do výšky 0,8 m. Má zelené stonky sýtej farby a zaujímavo vykrojené listy. Vyznačuje sa typickou, horkastou, korenistou vôňou. Vytvára poloplné žlté kvety od septembra do novembra.

Chrysanthemum hortorum 'Rosa – Lila' – v záhrade jej vyberte slnečné miesto s dobre priepustnou pôdou bohatou na živiny. Neprekáža jej mráz ani vietor, prekáža jej však ťažká podmáčaná pôda. Pokiaľ budete odstraňovať odkvitnuté kvety, bude dlho kvitnúť. Pravidelná a výdatná zálievka počas hlavného vegetačného obdobia je dôležitá. Rastliny sú odolné voči mrazu do -17 °C.

Dendranthema arcticum 'Roseum' – chryzantéma arktická 'Roseum' - je pôvabne kvitnúca listnatá opadavá trvalka. V dospelosti dorastá do výšky 0,25 m, má vzpriamenú stonku so zelenými listami, kvitne od septembra do novembra nežne pôsobiacimi ružovkastými kvetmi s podlhovastými okvetnými lístkami a žltým stredom. Chryzantéma indická, kultivar ´Bienchen´ dorastá do výšky okolo 80 cm a vytvára hustý kompaktný ker, listy sú zelené, delené, kvety sú drobné, plné, zlato-žltej farby, kvitnú od septembra do novembra.

Dendranthema indicum, kultivar ´Brennpunkt´, dorastá do výšky okolo 1 m a vytvára hustý kompaktný ker, listy sú zelené, delené, kvety sú veľké, plné, tmavočervenej farby, kvitnú od septembra do novembra.

Výnimočnou je tzv. jedlá chryzantéma, lahôdka ázijskej kuchyne. Túto zeleninu si môžete vypestovať sami zo semienok. Stretnete sa s ňou ešte pod inými slovenskými, japonskými či čínskymi názvami – napr. margaréta vencová, pinardia, Scungiku, Shokuyon Kiku, Tonghao alebo latinsky Pinardia coronariaXanthophthalmum coronarium a Glebionis coronarium. V súčasnosti má v šľachtenej podobe viac kultivarov s jednoduchými žltými či žlto-bielymi kvetmi alebo plnými kvetmi. Na jedálenské spracovanie sú vhodné iba mladé listy a stonky. Na záhrade ju môžeme pestovať prakticky v akejkoľvek vlhkej pôde. Je pomerne odolná a vydrží i drsnejšie podmienky v podhorských oblastiach, nadzemná časť však namŕza pri teplotách blížiacich sa nule. Semená sa vysievajú priamo na záhon od jari do neskorého leta, ak chcete zber v zime, zasaďte si semienka priamo do kvetináčov. Je nenáročná na pestovanie.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa