×
Vyhľadávanie v blogoch

Japonské a čínske šaláty sú nenáročné na pestovanie, rýchlo rastú

Tieto druhy mávajú pre nás netypickú chuť, ale prečo nezačať s experimentami? Väčšinou sú rýchlo rastúce, môžeme ich pestovať i v kvetináči a zberať tak veľa listov i z malého priestoru, niektoré majú naviac i liečivé účinky.

Odroda čínskej kapusty Choi Sum je vhodná hlavne do šalátov či do pokrmov ázijskej kuchyne. Svojou chuťou pripomína špargľu. Je jednoduchá na pestovanie, k svojmu rastu rastlina potrebuje priestor cca 30 cm. Listy zbierame pred kvitnutím.

Ázijská zelenina Tatsoi je vhodná hlavne do ázijských pokrmov. Ide o zeleninu kompaktného vzrastu s listami v tvare lyžice. Mladé listy sú veľmi aromatické, používajú sa buď surové do zeleninových šalátov, alebo sa pripravujú dusené.

Odroda čínskej kapusty Pak Choi je vhodná do čerstvých šalátov, má veľmi jemnú a sladkastú chuť. Môže sa vysievať ako na jar, tak i na jeseň – vegetačná doba je 45 dní.

Perila je trochu podobná žihľave. jej listy sú dekoratívne, ľahko skučeravené. Ide o čínsku bylinku s preukázanými liečivými účinkami. Na trhu sú k dispozícii ako červené, tak zelené kultivary – perila zelená je viac aromatická a má sladkastú vôňu (používa sa podobne ako bazalka alebo koriander, i malý kúsok dokáže zmeniť chuť obyčajnej polievky alebo omáčky). V Číne ju používajú vyprážanú i dusenú. Červenú perilu je  možné pridať i do čerstvých šalátov, bujne rastie, prvé listy je možné zberať už 4 týždne po výseve. Ak ju odstrihneme kúsok nad zeminou, znovu obrastie. Vedecké štúdie preukázali efekt tejto byliny pri liečbe alergií.

Bujný rast a dekoratívne rozstrapkané listy má Mizuna, ktorú je možné zberať už 3 týždne po výseve. Bude sa jej dariť i v truhlíkoch za oknom, na pestovanie je totiž nenáročná. Jej listy sú šťavnaté, má jemnú chuť a hodia sa nielen do čerstvých šalátov, ale i na tepelnú úpravu. Je možné podávať ju dusenú, v polievkach, i ako prílohu napr. k rybám. Nazýva sa aj „japonská horčica“, je jemne horkastá a jej chuť je o niečo ostrejšia než chuť mizuny, ale delikátna a jemne pikantná, to je Mibuna. Množstvo pozdĺžnych lístkov vyrastá na tenkých stopkách, v kuchyni je možné ju podávať rovnako ako mizunu.

Komatsuna sa volá aj „čínska horčica“, alebo „horčičný špenát“, má výraznú, pikantnú chuť, listy je možné podávať samostatne alebo v zmesi s inými druhmi zeleniny a šalátov. Staršie listy môžu byť jemne horké. Pestujeme ju z priamych výsevov, alebo aj v kvetináčoch za oknom.

Odrodou jedlej chryzantémy je Maiko, konzumujú sa z nej nielen listy, ale i kvety. Chuť je dosť exotická, ale na druhej strane ide o o trvácu rastlinu. Pokiaľ ju zostrihneme na cca 5 cm, znovu obrastie a na pestovanie je nenáročná. V Číne veria, že bylina dodáva životnú silu.

Výnosnou, chutnou, netradičnou zeleninou je Namenia. Na konzumáciu používame celé listy vrátane stopiek. Obsahuje horčicové oleje a má jemne pikantnú chuť. Bujne rastie, zberajú sa mladé listy, ktoré sa režú kúsok nad zemou.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa