×
Vyhľadávanie v blogoch

Termín pre výsev paprík už je tu

Papriky

Vypestovanie vlastných sadeníc nie je žiadna veda, základom je kvalitné osivo a odrody vhodné pre váš spôsob a miesto pestovania. Ideálny termín pre výsev paprík je od konca januára do prvej polovice februára. Semená môžeme vysievať do perlitu. Ten je bez zárodkov plesní a fytopatogénnych húb, rastliny tu vytvárajú bohatý koreňový systém a výsev v podstate nejde premočiť. Preliatie je najčastejšou príčinou neúspechu pri predpestovaní sadeničiek paprík. Nezabudnite však, že perlit je bez živín, mladé rastlinky musíme presadiť cca 14 dní po výseve do substrátu pre výsev a množenie. Optimálne sú sadbovače. V tých necháme rastlinky rásť 4–6 týždňov. Musíme im zabezpečiť čo najlepšie svetelné podmienky, pri teplote okolo 25 °C. V tomto období už môžeme papriky raz alebo dvakrát pohnojiť Kristalonom Start.

Potom presadíme papriky do kvetináčov približne o rozmeroch 7 x 7 cm (v podstate téglik od jogurtu), ktoré naplníme záhradníckym substrátom, prípadne špeciálnym substrátom na paradajky a papriky. Teplotu udržujeme okolo 25 °C a rastlinám doprajeme maximálne svetlo. V kvetináčoch zostanú papriky až do výsadby. Pravidelne ich raz za týždeň hnojíme hnojivom Kristalon Start a začneme ich aj otužovať, najskôr vetraním. Na konečné stanovište von, či už do voľnej pôdy alebo do fóliovníka, ich vysádzame v polovici mája – po „troch zmrzlých“.

Šalát, kaleráb, karfiol, zeler

Začiatkom februára už môžeme začať vysievať šalát, kaleráb, karfiol a zeler do substrátu pre výsev a množenie. Teplotu udržujeme okolo 18 °C, po 3–4 týždňoch je možné rastlinky presadiť do sadbovačov. Naďalej ich pestujeme pri teplotách v rozmedzí 15–18 °C minimálne ďalších 8 týždňov, pokým ich presadíme do vonkajšej pôdy. Takáto rastlina bude mať kompaktný vzrast a dobrý koreňový systém.

Nezabúdajte, že to najlepšie, čo môžete pre svoje sadenice urobiť, je dopriať im to, čo potrebujú – maximum svetla a vhodnú teplotu, zbytočne neprelievať, sadenice skoro otužovať a súčasne ich chrániť pred nepriaznivými vplyvmi, ako je premočenie alebo prievan. Ak sadeniciam nedokážete zabezpečiť optimálne podmienky, do výsevov sa nepúšťajte a radšej si zakúpte predpestované sadenice u záhradníka.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa