×
Vyhľadávanie v blogoch

Burina už na záhrade začína rásť, pripravte si z nej lahodný šalát

Jar už je cítiť vo vzduchu, slnečné lúče získavajú silu a zo zeme už sa ťahajú prvé jarné bylinky. I keď… pre niekoho bylinky plné vitamínov, pre iného burina.

Zádušník brečtanovitý 

Má sviežu chuť, trochu podobnú bazalke, takže je možné ho využiť v kuchyni i ako korenie. V liečiteľstve sa využíva pri zažívacích ťažkostiach a proti zahlieneniu dýchacích ciest, pomáha s liečbou chorôb močového ústrojenstva, či sa jedná o močové kamene či zápaly obličiek. Využijeme ho pri riešení chudokrvnosti a v boji proti chrípke. Ideálne je piť čaj, ale možno si urobiť i sirup či odvar. Odvarom omývame kožné vyrážky, ekzémy a zle sa hojace rany. Konzumovať ho možno i len tak surový, môžeme ho nakrájať do polievky alebo na chlieb s nátierkou. 

Sedmokráska

Malé, biele kvietky na nás začnú vykukovať z trávnika po pár slnečných dňoch. Neváhajte – sedmokráska je ideálna bylinka proti kašľu, proti zahlieneniu a zápalu priedušiek, pomáha pri nachladení a na jarné prečistenie. Je ideálna na použitie pri nechutenstve do jedla a poruchách trávenia, zlepšuje kožné problémy vrátane zahojenia pupienkov po bodnutí hmyzom a drobných raniek. Kvety je najlepšie jesť čerstvé, napríklad v šaláte či na chlebe s nátierkou. Poranenia kože potierame šťavou z roztlačených listov. Pri liečení kašľa či prečistení organizmu popíjame čaj.

Pŕhľava dvojdomá

Pŕhľava alebo inak aj žihľava patrí medzi prvé, ktoré na jar zaregistrujete, možno i preto ju naši predkovia pridávali do jarných jedál. Môžete vyskúšať napríklad žihľavový špenát, polievku či jarnú plnkuPŕhľavu záhradkári nemajú v láske, je pre nich otravná burina. Za jej prínos pre zdravie by ju však mali hýčkať a nechať rásť, aspoň v zapadnutom kúte záhrady. Patrí totiž medzi naše najlepšie liečivé rastliny, účinné látky sú v celej rastline – od koreňov až po kvety.

„Sedmokráska je ideálna bylinka proti kašľu, proti zahlieneniu a zápalu priedušiek, pomáha pri nachladení a na jarné prečistenie.

Bylina prečisťuje krv, znižuje hladinu cukru v krvi, lieči problémy s močovými cestami, pomáha pri ochoreniach pečene, žlčníka, sleziny, žalúdka, pri vredoch... Slúži ako podporná liečba pri vírusových a bakteriálnych ochoreniach, pomáha tiež pri opuchoch a vodnatosti a obsahuje veľa železa, preto je skvelou bylinkou pre tehotné ženy. Je veľmi silná, preto je treba ju užívať striedmo. Budete mať po nej krajšie vlasy, pokožku hlavy bez lupín, pleť bez ekzémov a škvŕn, nechty bez plesní… Čím čerstvejšia je, tým lepšie má účinky, ale i sušená z lekárne je na nezaplatenie. Popíjať môžete čaj, užívať tinktúru, natierať sa odvarom alebo si pripraviť sirup. 

Púpava lekárska

Na kvety púpav skoro na jar nenarazíte, ale môžete si nazbierať mladé lístky, ktoré nie sú ešte horké. Vynikajúce sú v šaláte spolu s rukolou, orechmi a červenou repou. Púpava účinne pomáha pri bolestiach žlčníka a ochoreniach pečene. Neskôr si môžete z kvetov púpavy pripraviť med.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa