×
Vyhľadávanie v blogoch

Záhradkárčite s deťmi?

Cez víkendy a prázdniny bývajú deti často doma, na chatách alebo u babičiek a dedkov. Skvelý spôsob, ako zabaviť malých nezbedníkov a vytvoriť u nich puto k prírode, je kúzlo pestovania rastlín. Vyskúšajte spoločné pestovanie zo semienok, deti môžu sledovať vývoj od začiatku a vyhodnocovať výsledky ich vlastného snaženia sa. Staršie deti takto môžeme už učiť poznávať určité bylinky. Deti sa naučia, že tú „čerstvú“ zeleninu zo supermarketu si môžu vypestovať aj sami a nepotrebujú na to ani záhradku. Postačí aj okenný parapet, na ktorom sa naše deti môžu doslova vyblázniť.

Dôležité je nadchnúť deti pre pestovanie. Potrebujú vidieť výsledky čo najrýchlejšie, preto odporúčame pestovanie s tými najmenšími semienkami žeruchy či šalátov alebo fazule či reďkoviek. Z okrasných rastlín odporúčame veľké semienka slnečnice, ale určite zvládnu aj pestovanie krásnych afrikán, nádherne voňajúcich hrachorov alebo levandulí, ktoré na záhradku prilákajú pestrofarebné motýle.

Čo teda budeme potrebovať na pestovanie s tými najmenšími?

Semená žeruchy môžeme vysievať na vate v miske. Potrebujeme teda vatové tampóny, ktoré vyskladáme na misku. Na to nasypeme semienka žeruchy a zalejeme vodou. Misku so semienkami umiestnime na okno, aby rastlina mala dostatočný prísun svetla. Tento jednoduchý spôsob výsevu zvládneme už s predškolskými deťmi.

Pre semienka afrikán či iných odrôd zeleniny odporúčame kúpiť špeciálny substrát na výsev a množenie. Ten už obsahuje všetky dôležité látky na správny vývoj rastliny. Ako kvetináč zvoľte pre deti napr. tégliky z jogurtov, navyše ich deti nerozbijú. Semienka sa vložia jemne pod povrch substrátu. Zaznamenávajte pravidelne vývoj semienok a deti budú nadšené z ich vlastných rastliniek.

Kúpte malým záhradníkom aj detské náradie, ktoré nájdete v ponuke pod týmto článkom. Pestovanie a starostlivosť o rastlinky im potom iste pôjde sama od seba. Prajeme deťom mnoho úspechov na poli pestovania.

K nadchádzajúcemu Dňu detí sme si pre vás pripravili pexeso, ktoré si môžete vytlačiť a stráviť so svojimi ratolesťami deň plný zábavy.

(Pozn. redakcie: Pexeso v štandardnej veľkosti jednoducho zobrazíte pomocou pravého tlačidla myši.)

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa