×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako chrániť úrodu bez chémie?

Chemických postrekov nejdete v záhradkárskych potrebách neúrekom. Na trhu je však množstvo biologických prostriedkov a postrekov, ktoré prekvapia dobrou účinnosťou alebo skúste použiť iné triky.

Pásavka zemiaková (Leptinotarsa ​​decemlineata) alebo americký chrobák, je dobre známy pruhovaný chrobáčik veľký približne 1 cm s neslávnou povesťou. Za jeden rok sa môžu vyliahnuť až tri generácie. Larvy aj dospelé sa živia listami zemiakovbaklažánov aj paradajok.

Ako na prevenciu?

pásavka prezimuje v pôde, zemiaky teda nevysádzajte na rovnaké miesto ako v predchádzajúcom roku

používajte biologické postreky s neem olejom

účinnou metódou, je použitie popola – nasypte ho na zelené časti rastliny a na zem vždy ráno a po daždi, je možné použiť aj postrek, kedy 100 g prášku zmiešate s 10 l vody, rastliny ošetrujte 1–2x za 2 týždne, po odkvitnutí stačí 1x do mesiaca

ak máte po ruke dostatok žihľavy, využite ich silu a urobte žihľavový zákvas – do 10 kg vedra ich dajte čo najviac a zalejte ich vodou, za cca 5–7 dní výluh preceďte a nalejte do rozprašovača (postrek je účinný predovšetkým proti čerstvo vyliahnutým larvám)

pásavke vadia niektoré druhy rastlín, ako je chren sedliackykôportymiánšalviazeler alebo mäta pieporná, v ich susedstve sa odmieta usadiť, preto ich zasaďte medzi zemiaky

listy zemiakov posypte kukuričným škrobom a jemne ich navlhčite, pásavka sa nafúkne a zomrie a rastlinám škrob nijako neuškodí.

Pripravili sme si ako tip na prírodný postrek z vratiča obyčajného (Tanacetum vulgare) proti múčnatkehrdzivoškám aj pásavke.

Z vratiča sa pripravuje výluh alebo hnojovka:

300–500 g čerstvých rastlín (môžu byť len kvety) alebo 30 g sušených prelejeme 1 l vriacej vody a necháme vylúhovať. Možno ich nechať vykvasiť v 1 l dažďovej vody, čo však trvá až 3 týždne.

Roztokom preventívne striekame jablone pred vyrašením proti múčnatke. Po odkvitnutí opakujeme postrek 1x týždenne, avšak roztok riedime v pomere 1:3.

Vratičový koncentrát úspešne bojuje proti vlnovníku ríbezľovémuostružinovémumalinovníku šedémupilatke bieloškvrnnejvoškámpásavke zemiakovej a aj proti hrdzam.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa