×
Vyhľadávanie v blogoch

Rastliny, ktoré dýchajú atmosférou dovolenky

Väčšinou ide o chúlostivé krásky, ktoré je ideálne pestovať v nádobách, pretože našu zimu by vonku najskôr neprežili. Na zimu ich musíme presťahovať do chodby, garáže či zimnej záhrady. Za trochu starostlivosti sa ale odvďačí záplavou farebných kvetov. A kvitnú prakticky po celé leto.

Tymian (Thymus vulgaris)

Ide o nízky krík s drobnými tmavozelenými lístkami, ktoré skrášlia nielen okenný parapet, ale aj záhon. Doprajte mu suchú, piesočnatohlinitú zeminu, v ktorej mu nebude hroziť nadbytok živín a premokrenie.

V prípade pestovania v nádobe nezabudnite na dostatočnú drenážnu vrstvu.

Štetkovec (Callistemon laevis)

Táto ozdobná rastlina je charakteristická veľkým množstvom jasne červených kvetenstiev, ktoré tvarom pripomínajú štetinky na umývanie fliaš (odtiaľ aj jeho meno). Tieto kvetenstvá sú dlhé okolo 10 cm.

V lete rastlinu pestujeme vonku na slnečnom alebo mierne tienistom stanovisku. Prezimuje vo vnútorných priestoroch s dostatkom svetla a teplotou okolo 10 °C.

Sapan Gilliesov (Caesalpinia gilliesii)

Tento ker má jemné listy a celý pôsobí vzdušným dojmom. Jeho hroznovité kvetenstvo je žltej farby a iba zvnútra kvetu vyčnieva zväzok červených tyčiniek.

Dobre znáša nižšiu vlhkosť vzduchu a vyhovuje mu stanovište so zásaditým substrátom na slnečnom mieste. V zime vyžaduje svetlé stanovište bez mrazov s teplotou 3–8 °C.

Koralovec hrebenitý (Erythrina cristagalii)

V jeho domovine, Južnej Amerike, vytvára tento korálovec opadavé kríky alebo stromčeky, ktoré sú vysoké až 7 metrov. V nádobe však dorastie nanajvýš do 2 metrov. Kvitne veľkými červenými kvetmi v júli až októbri.

Na jeseň začnú rastline opadávať listy a akonáhle sú vetvy holé, je vhodné ho hlboko zrezať až k zdrevnatenému kmeňu, aby sa stromček na jar rozkošatil. Pri kríkovitom type odstrihneme výhonky nad zemou.

Cez zimu vyžaduje svetlé stanovište bez mrazov s teplotou 3–8 °C.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa