×
Vyhľadávanie v blogoch

Vypestujte si lahodné figy

Figovník patrí do rodiny s takmer 1000 druhmi stromov a kríkov z čeľade morušovníkovitých. Plody môžeme konzumovať čerstvé aj sušené. V našich podmienkach sa najčastejšie pestuje figovník smokvoň (Ficus carica).

Krík je opadavý s nenápadnými kvetmi. Pokiaľ budete kupovať vyrastenú rastlinu niekde v záhradníctve, dajte si pozor, aby ste kúpili samičie, ktoré plodia. Lepšie je však pestovať obe rastliny, teda samčie aj samičie, veľmi blízko pri sebe.
Dajú sa ale pestovať aj druhy, ktoré nepotrebujú opelenie, vegetatívne množíme len samičie rastliny. Z týchto kultivarov sa oveľa pravdepodobnejšie dočkáte sladkých plodov. Dajú sa dobre rozmnožovať, stačí, keď počas leta odoberiete malé vetvičky ako odrezky – odstrihneme asi 25 cm dlhú vyzretú vetvičku, zostriháme listy na ½, čím zmenšíme listovú plochu a zabránime tak veľkému odparu. Odrezok pichneme do rašelinového substrátu alebo do vody, nádobu so substrátom môžeme zakryť priehľadným vreckom na udržanie vlhkosti.

"Sladkých plodov figovníka sa najľahšie dočkáte z rastlín, ktoré nepotrebujú opelenie hmyzom."

Figovým rastlinám doprajte humóznu pôdu a pomaly pôsobiace organické hnojivá. Ker je potrebné každoročne hnojiť, zato pôdu v okolí nie je potrebné kypriť (figovník má nielen hlboké, ale aj povrchové korene). V letných mesiacoch hojne zalievame.
Ak pestujete figovník voľne v pôde, na jeseň je vhodné nevyzreté letorasty dostatočne prikryť. Figovník je mrazuvzdorný podľa druhu do cca -16 °C. Ak rastlina čiastočne zamrzne, počas jari sa väčšinou dobre zregeneruje. Dá sa však dobre pestovať aj v nádobe ako prenosná rastlina.
Zdrevnatelé výhony počas leta postupne vyrezávame – figovník by mal mať iba ohybné letorasty (jedno a dvojročné), pretože práve na tých sa na jeseň dočkáme chutných plodov. Rastlina plodí po 3 až 5 rokoch.

Figy majú vysoký obsah vitamínov, minerálov a aminokyselín, nechýbajú im ani látky podporujúce trávenie (enzýmy). Podporujú dobrú náladu, zvyšujú sústredenie, podporou mozgovej činnosti a v obväzoch hoja rany, odporúčajú sa aj pri redukčných diétach.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa