×
Vyhľadávanie v blogoch

Blíži sa čas babieho leta, ako sa postarať o kvety?

Vytrvalé okrasné kvety sú odolné voči mrazom a kvitnú takmer do zimy, tie ostatné musíme včas uschovať. Letničky odkvitajú a na záhonoch sa začínajú vyfarbovať neskoro kvitnúce trvalky ako napr. vytrvalé jesenné slnečnice, zástupcovia rodov Aster, chryzantémy (Chrysanthemum) a okrasné trávy. Ubúdajú škodcovia, ale neskoré trvalky môžu ohrozovať hubové choroby, o ktoré nie je v daždivej jeseni núdza. Proti hubovým chorobám, je možné využiť rôzne postreky.

Náš tip

Pred likvidáciou letničiek na kompost zozbierajte ich semená.

Prvé mrazy sa podpíšu predovšetkým na tých druhoch letničiek, ktoré v listoch, stonkách a kvetoch obsahujú viac vody. Napriek tomu, že majú aj na jeseň nasadené množstvo pukov, vďaka chladnejším nociam sa neotvárajú tak hojne a rýchlo ako v lete.

Bez obáv možno na kompost vyhodiť begónie, aksamitníky (afrikány), jednoročné astry alebo cínie, pozor však na letničky, ktoré sa rozmnožujú samovýsevom, napr. mesiačiky a papuľky. Ich semená v pôde prezimujú a na jar začnú klíčiť.

Rovnako tak aj tieňomilné lobelky odolávajú mrazu a objavujú sa začiatkom nového leta v mieste rok či dva staré výsadby. V ďalšom roku môže tiež vyrásť semeno skočke, slnečníc, mirabilis jalapa. Samovýsevné schopnosti možno však tiež využiť. Rastliny necháme vysemeniť v miestach, kde si v budúcom roku prajeme ich rast.

Trvalky je pred príchodom mrazov potrebné prikryť, urobíme nastielku z čečiny, slamy alebo lístia, pomôcť môže aj biela netkaná textília. Rastliny, ako napr. georgíny, gladioly, kany a pod., ktoré mrazy neznesú, musíme včas uložiť do tepla.

Po prvom mraze zrežeme georgíny asi 10 cm nad zemou, označíme si ich ceduľkou (výška a farba) a potom ich opatrne, aby sme nepoškodili krehké hľuzy, vyrýpneme. Hľuzy očistíme od hliny a necháme ich uschnúť na slnku, asi na týždeň ich uložíme do miest, kde je sucho a teplota do 20 °C.

Georgíny uložíme v pivnici s klímou vhodným pre zemiaky a jablká. Necháme ich ležať voľne, bez zakrytia, zasypané len ľahko vlhkou rašelinou, hoblinami, pilinami či pieskom.

Gladioly uložíme očistené na suchom, chladnom a temnom mieste, napríklad v nejakej debničke či krabici. V krajine však prezimujú najmladšie cibuľky mečíkov, takzvaný brut. Druhý rok narastie, ale väčšia hľuzka už nemá nádej prezimovať, preto ju musíme na zimu zo zeme vyzdvihnúť.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa