×
Vyhľadávanie v blogoch

Nezabudnite sa na jeseň postarať aj o trávnik

Na to, aby bol váš trávnik hustý a zdravý nestačí len občasné kosenie, treba mu zaistiť aj kvalitnú starostlivosť. Pár jesenných prác na záhrade a budúci rok sa vám za to odvďačí v podobe bujnej zelenej pokrývky. Najprv sa pustite do odstránenia opadaného lístia a plodov. Rozkladajúce sa listy totiž môžu v trávniku napáchať poriadnu neplechu – tvorí sa pod nimi pleseň a následne nevzhľadné škvrny.

Posledné kosenie

V novembri trávnik naposledy posekajte. Tráva prestáva rásť pri teplote okolo 7 °C, do tej doby je stále potrebné ju skracovať. Ideálna výška trávnika na zimu je 4 až 5 cm. Kratší porast by mohol vymrznúť, vyšší naopak viac zadržiava vodu a tým podporuje vznik plesňových chorôb. Pokosenú trávu pozbierajte, mulčovanie už nie je žiaduce.

Na jeseň treba trávnik prevzdušniť. Poriadne sa tak vyčistí od plsti a zvyškov pokosenej trávy, tým je tiež obmedzené následné prerastanie nežiaducej buriny. Zlepší sa prístup vody a vzduchu ku koreňom a ich následný mohutnejší rast.

Výsledkom je trávnik, ktorý bude lepšie dýchať a prijímať vodu a živiny. Na prevzdušnenie vám budú stačiť špeciálne duté vidly či vertikutačné hrable, ak máte teda menší pozemok. Prevzdušňuje sa trávnik pokosený na výšku asi 3 až 4 cm.

Všetku vyčesanú trávu zbierame. Vertikutátor vám pomôže upraviť väčšie plochy, na ktoré už by vám sily na ručné prevzdušnenie nestačili. V zime necháme trávnik oddýchnuť a proces znova zopakujeme až na jar. Prevzdušnenie je najlepšou prevenciou pred plesňovými chorobami, odstránením trávnej plsti sa tiež zamedzí výskytu burín a machov.

Štruktúru a priepustnosť pôdy zlepšíte pieskovaním. Používa sa ostrohranný kremičitý piesok veľkosti zŕn 0,5 až 2 mm. Spotrebujete asi 4 až 9 litrov piesku na m2. Zrná by mali byť bez prímesi vápna a ílovitých častíc. Piesok sa rovnomerne rozhrnie po celej ploche, pri väčších priestoroch je lepšie použiť špeciálne stroje, pri menších si môžete pomôcť využitím posypového vozíka alebo rozmetadla hnojív.

Trávnik pohnojte

Po prevzdušnení trávnika ho treba pohnojiť a dodať mu živiny, ktoré zaistia vitalitu pre zvládnutie nadchádzajúcej zimy. Trávnik je po dostatočnom vyhnojení tiež odolnejší voči hubovým chorobám. V jesennom hnojive je vyšší obsah draslíka, ktorý posilňuje vyzrievanie rastlinných pletív a tým zlepšuje mrazuvzdornosť.

Ako hnojivo je možné aplikovať aj kompost. Ideálne hnojíme v období od septembra do novembra. Na jar ho môžeme opäť začať vyživovať, tentoraz hnojivom s vyšším obsahom dusíka, ktoré zaisťuje rýchly rast.

Možnosti napadnutia trávnika niektorými plesňovými chorobami môžete predísť, pokiaľ ho správne ošetríte pred zimou. Choroby však môže spôsobiť aj nadmerné hnojenie dusíkom a nedostatočné zásobenie draslíkom.

Odporúča sa vykonať postrek fungicídom (ten pôsobí proti najčastejšie sa vyskytujúcej snežnej svetloružovej plesňovitosti tráv (predtým plesni snežnej) a proti ďalším hubovým chorobám trávnika). Najnáchylnejšie na vznik plesní sú zatienené plochy so zvýšenou vlhkosťou.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa