×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako si celoročne zaistiť vitamíny?

Je množstvo rôznych spôsobov, vďaka ktorým si človek môže utužovať, či už pravidelne, alebo menej pravidelne, svoje zdravie. Starať sa oň je jednou zo zásadných a najdôležitejších činností, na ktorú by sme rozhodne nemali zabúdať.

Vrátane často namáhavého a vyčerpávajúceho cvičenia je to hneď v druhom rade určite správna životospráva, predovšetkým dostatočný prísun vitamínov a živín.

Samozrejme, že najdostupnejšie sú tie syntetické, no nie sú až tak žiaduce, ako tie prírodné. Vitamíny si pritom môžete spoľahlivo zaistiť celoročne, napríklad vďaka bylinkám pestovaným doma.

Bylinky pestované doma

Začneme od kuchyne. Na parapete tej vašej sa určite bude skvele vynímať trebuľka siata. Rastlina nenápadného výzoru a drobných zelených listov nachádza uplatnenie práve v chutných pokrmoch. Ako jednoročná rastlina rastie veľmi rýchlo, približne do výšky 30 až 60 cm. Svojou chuťou sa podobá anízu. Korenistá aróma dokáže zvýrazniť chuť polievok, hodí sa tiež do šalátov a pochutín z rýb.

Vašu obývačku ako úžasná živá dekorácia určite pekne doplní sladovka hladkoplodá. Vysoký ker s namodralými kvietkami sa pestuje hlavne v Grécku a Turecku. Keď mu však venujete kúsok svojho voľného času, vzíde vám aj doma v kvetináči. Bylina sa používa do liekov alebo krémov. Pôsobí proti chronickej únave, pomáha pri prechladnutí a kašli av neposlednom rade napomáha pri zvyšovaní imunity.

Ďalšia z liečiviek, ktorá vďaka svojej nevšednej vôni dokáže snáď z každého bytu urobiť útulné miesto je jablčník obyčajný. Je síce pravdou, že sa vysieva predovšetkým vonku do záhona, no rovnako si ho môžete zaobstarať aj domov, napríklad do kvetináča.

Rastlina s jablčnou arómou potrebuje dostatok slnečných lúčov. je teda dôležité vybrať to najvhodnejšie miesto. Jej vňať po usušení nachádza uplatnenie najmä v ľudovom liečiteľstve. Odvar napomáha priechodnosti dýchacích ciest alebo lieči srdcové neurózy.

Rozhodne nič nepokazíte ani tým, keď si do svojho domova zaobstaráte mätu piepornú. Jej pestovanie zvládne snáď každý, nepatrí totiž medzi náročné byliny, ktorým by ste museli dopriať každodennú starostlivosť. Majte však na pamäti, že má rada slniečko. Rastlina dorastá do výšky pol metra.

Využívajú sa z nej listy pred kvitnutím a mladá vňať. Čerstvé lístky sa hodia pre gurmánov do omáčok, sušené potom na prípravu jahňacieho alebo zeleniny. V zimných obdobiach možno z mäty uvariť lahodný čaj, ktorý pomáha pri strese alebo problémoch s trávením.

Spôsobov a variácií, ktoré vám vo vašej domácnosti poskytnú celoročný prísun potrebných vitamínov, je samozrejme mnoho. Záleží už len na vašej chuti.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa