×
Vyhľadávanie v blogoch

Knihy nielen pre záhradkárov

Tieto knižky vám príjemnou cestou, prostredníctvom krásnych obrázkov, ilustrácií a pútavým štýlom písania, poskytnú vhľad do rôznych odvetví pestovania. Pre bližšiu predstavu sme si pre vás pripravili krátke zhrnutie troch vybraných titulov, ktoré spolu s mnohými ďalšími nájdete na našich webových stránkach.

Bylinky pre každého

Autor knihy Axel Gutjahr vás pútavým spôsobom prevedie pestovaním byliniek už od úplného začiatku. Dozviete sa všetko ohľadom ich pestovania – od úplných základov, ošetrovania, osevného postupu aj ich zberu a následného použitia nielen v kuchynskom prostredí, vrátane stručnej histórie bylinkárstva.

Tiež tu nájdete jednoduchý spôsob na zostavenie vyvýšeného záhona z paliet aj s obrázkovým návodom. Nesmie chýbať ani zoznámenie sa s jednotlivými druhmi najprv základných a populárnych druhov byliniek. A tiež vám kniha bližšie predstaví aj obľúbené plané bylinky a ich účinky a použitie.

V závere knihy nechýba ani kapitola receptov z kuchyne, domácej medicíny a prírodnej kozmetiky s rôznymi tipmi. Už ste si niekedy pripravovali olej z planých byliniek, černicovú marmeládu s tymiánom a korením či napríklad hlohovú tinktúru?

Kvety pre suché záhrady

Táto kniha, od českého autora Petra Hanzelku, je rozdelená na dve časti – všeobecnú a špeciálnu. Vo všeobecnej časti vás autor pútavým štýlom presvedčí o tom, že suché stanovištia sa hneď nespájajú so slovami nezaujímavý, nevýrazný či farebne chudobný, a že suchá záhrada skrátka neznamená púšť.

Nájdete tu tipy, ako je možné efektívne udržať vodu v pôde, aké výsadby pre suché stanovištia zvoliť, na čo si dať pozor pri výbere a následnom sadení rastlín a mnoho ďalšieho.

V špeciálnej časti sú rastliny rozdelené pre lepšiu orientáciu do skupín podľa ich praktického použitia vo výsadbách aj podľa vytrvalosti, preto sa špeciálna časť skladá zo zoznamu letničiek, dvojročných rastlín a krátkovekých trvaliek; cibuľovín a hľuznatých rastlín; skalničiek; bylín; trvaliek; okrasných tráv; zimovzdorných sukulentov a kríkov. Touto časťou vás navyše sprevádzajú krásne fotky spomínaných druhov.

Záhrada plná života

Knižka vám ukáže rôzne spôsoby, ako možno prilákať do vašej záhrady užitočné živočíchy, ako sú včely, motýle, chrobáky a iný hmyz, vrátane vtákov. Autorka Ursula Kopp v knihe popíše, ako je možné založiť prírodnú záhradu, ktorá bude priateľská ku všetkým zvieracím pomocníkom, ako sa o ňu starať, a ktoré rastliny zvoliť. Ďalej tu nájdete rôzne návody: ako na vtáčiu búdku, hmyzí hotel či hrad pre ježka.

Celou knihou vás sprevádza množstvo nádherných fotiek a ilustrácií, ktoré vám túto problematiku ešte lepšie priblížia.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa