×
Vyhľadávanie v blogoch

Ozdobné plody trvaliek a drevín v zimnej záhrade

Ak pestujete v záhrade rastliny so zaujímavým plodenstvom, nezostane vaša záhrada ani v zime smutná. Či už pestujete trvalky, dvojročné rastliny alebo len letničky nelikvidujte ich na jeseň, ostrihajte ich až s príchodom jari. V prípade nutnosti ich priviažte k opore, aby sa pod ťarchou snehu nezrútili. Ich suché semenníky budú ozdobou zimných záhonov. Zároveň dlho odolávajú nevľúdnemu chladnému počasiu.

Pre rastliny s nápadným zimným plodenstvom sú najlepším partnerom jednoznačne trávy, ktoré im poskytujú jemné neutrálne pozadie. Bohatý výber ponúka rod ozdobníc (Miscanthus).
Doplňovať ich môžu napr. artičoka (Cynara), čechrava (Astilbe), koriander (Eryngium), machovka (Physalis), rozchodníkovec (Hylotelephium), rebríček (Achillea), plamienok plotný (Clematis vitalba), divozel (Verbascum).

Dekoratívne stvoly má štetka planá (Dipsacus fullonum), ktorá sa do záhrad vlúdila z voľnej prírody. Pre husté prasleny pestujte kurióznu, skoro meter vysokú molučenku hladkú (Moluccella laevis) či mesačníku ročnú (Lunaria annua), ktorej „peniazky“ sa v chladnom svetle striebristo lesknú. Výrazná je tiež černuška damašská (Nigella damascena) s plodmi pripomínajúcimi vypuklé súdečky.

Vysoké stonky so semenníkmi v niekoľkých poschodiach, ktoré má napríklad zavinutka (Monarda didyma) či sápa (Phlomis russeliana), pôsobia elegantne. Sviecim podobné plodenstvo reťazovky (Physostegia) alebo šuškardy (Liatris spicata) taktiež zimnej záhrade prinášajú veľkolepý efekt. Užitočné, ale aj krásne sú suché hlávky bieloru (Echinops ritro), či štetky po odkvitnutých echinacea (Echinacea), ktorých semenami sa živia vtáci.

Krásnou ozdobou môžu byť aj plodenstvo na stromoch a kríkoch. V rozľahlých záhradách alebo parkoch neprehliadneme platan (Platanus). Je to honosný strom s nádhernou borkou, ktorý krášli aj pohľadnými guľôčkami s priemerom necelých 3 cm.

V inom období by sme si ich sotva všimli. Pôvabné hortenzie latnaté (Hydrangea paniculata) uplatníme aj na obmedzenom priestore. Záleží na odrode, aké veľké budú kvety, či budú riedke alebo husté. Na holých vetvách vyniknú plodenstvo škumpy obyčajnej (Rhus typhina), tavoľníka japonského (Spiraea japonica) i kolkvície nádhernej (Kolkwitzia amabilis).

Plody tavoly kalinolisté (Physocarpus opulifolius) zoskupené do úhľadných škoricovo hnedých kopčekov stoja tiež za pohľad zblízka. Nezabudnite na všeobecné pravidlo, že krása jednotlivých rastlín najlepšie vynikne v kombináciách, v ktorých si vzájomne kontrastujú nielen svojím tvarom, ale veľkosťou a štruktúrou.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa